În cursul zilei de marți, 6 februarie 2024, în doar 14 ore echipajele de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Porolissum” al județului Sălaj au fost solicitate să intervină pentru stingerea a 8 incendii de vegetație uscată, în localitățile Recea Mare, Sărmășag, Cizer, Derșida, Treznea, Răstolțu Deșert, în municipiul Zalău și între localitățile Fildu de Jos și Fildu de Sus. Au ars aproximativ 128 de ha de vegetație uscată. În sprijin, au intervenit Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență ale comunelor Sărmășag, Cizer, Bobota și pompierii militari aparținând Detașamentului Huedin, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Avram Iancu” al județului Cluj.
Incendiu de amploare în localitatea Treznea
În jurul orei 16, salvatorii sălăjeni au intervenit pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată produs pe o pășune în localitatea Treznea, care s-a extins la fondul forestier din imediata apropiere.
Pentru gestionarea operativă a evenimentului au fost mobilizate o autospecială de primă intervenție și comandă, două autocamioane, dintre care unul cu cisternă pentru transport apă și un UTV pentru stingerea incendiilor forestiere. Totodată, în sprijin, a acționat și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență a comunei Treznea și personal din cadrul Ocolului Silvic Almaș.
Suprafața afectată a fost de aproximativ 64 de hectare, dintre care 60 de pășune și 4 de fond forestier. Intervenția a fost îngreunată de vântul puternic, terenul accidentat, cu multiple focare și inaccesibile autospecialelor.
După aproximativ 6 ore de luptă cu flăcările și de eforturi susținute, incendiul a fost lichidat. Din fericire, nu au fost victime sau gospodării afectate.
În cursul serii, pompierii din cadrul Detașamentului Zalău au intervenit la un incendiu izbucnit la camera centralei a unui operator economic din municipiul Zalău. În urma evenimentului au fost afectate bunurile depozitate în încăpere și o parte din acoperișul anexei, intervenția pompierilor limitând extinderea incendiului la clădirea alăturată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost de natură electrică.
𝑷𝑶𝑴𝑷𝑰𝑬𝑹𝑰𝑰 𝒗𝒂̆ 𝒓𝒆𝒄𝒐𝒎𝒂𝒏𝒅𝒂̆:
Având în vedere numărul ridicat al incendiilor de vegetație uscată, solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora, să realizeze fâșii arate în apropierea drumurilor de acces, astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată, deoarece acest lucru este INTERZIS.
Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice.
Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile poate avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar a vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice