4 incendii de vegetație uscată în mai puțin de 5 ore

Marți, 6 februarie, în mai puțin de 5 ore, echipajele de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Porolissum” al județului Sălaj au fost solicitate pentru stingerea a 4 incendii de vegetație uscată, în localitățile Recea Mare, Sărmășag, Cizer și Derșida.
În primele 3 localități, incendiile au fost lichidate și s-au manifestat pe o suprafață totală de aproximativ 13 ha.
În localitatea Derșida, la momentul ajungerii primelor echipaje, incendiul se manifesta la mai multe focare, cu foc deschis și degajări de fum, suprafața afectată fiind de aproximativ 30 ha.
La locul situației de urgență au fost alocate o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială de primă intervenție și comandă, un autocamion cu cisternă pentru transport apă și un UTV pentru stingerea incendiilor forestiere.
Pompierii militari sălăjeni acționează cu prioritate pentru protejarea gospodăriilor din zonele afectate, concomitent cu operațiunile de stingere.
Incendiul a fost lichidat după aproximativ 2 ore și 30 de minute.
În condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării este foarte periculoasă, vântul poate propaga flăcările, într-un timp foarte scurt, la locuințe, depozite sau chiar la păduri.
Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor și arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile poate avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar a vieții oamenilor.
Totodată, amintim cetățenilor să respecte câteva măsuri esențiale pentru a preveni producerea unor incendii de vegetație uscată:
• NU utilizați focul deschis pe timp de vânt;
• NU aruncați la întâmplare resturile de țigări;
• Informați-vă și respectați măsurile autorităților pe linia prevenirii incendiilor;
• Anunțați în cel mai scurt timp orice început de incendiu pe care îl observați, la numărul unic pentru apeluri de urgență 112;
• În cazul unui incendiu, NU vă deplasați prin perdeaua de fum generată. Fumul poate fi toxic și reduce vizibilitatea, punându-vă în pericol. Încercați să vă păstrați calmul și evacuați zona în siguranță.
În interesul siguranței comunității noastre, fiți prudenți și țineți cont de recomandările noastre!