Sinteza activității Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Porolissum” al județului Sălaj pentru anul 2023

Astăzi 5 februarie, la sala “Porolissum” a Centrului de Cultură și Artă Sălaj a avut loc prezentarea sintezei activității desfăşurate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Porolissum” al judeţului Sălaj în anul 2023. Evenimentul s-a desfășurat în prezența domnului Dari Toma, prefectul județului Sălaj, a domnului colonel Monoranu Ciprian, reprezentant al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a comenzii și a cadrelor unității.

În cadrul evenimentului, domnul colonel Dobocan Vasile-Adrian, inspectorul șef al ISU Sălaj, a prezentat activităţile organizate, misiunile executate şi rezultatele obţinute în anul precedent, conturând totodată şi principalele obiective instituționale pentru anul 2024.

Pe linia gestionării situațiilor de urgență, în anul 2023 prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență – 112, au fost atribuite Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Porolissum” al județului Sălaj un număr de 14680 apeluri de urgență. În urma acestora pompierii sălăjeni au intervenit la 6854 evenimente, având o medie zilnică de aproximativ 18 intervenții pe zi. Din totalul de evenimente, cea mai mare pondere a fost reprezentată de misiunile echipajelor SMURD, respectiv 5618 intervenţii, iar 1236 au fost alte situaţii de urgenţă. Cele mai numeroase intervenții pe linia situațiilor de urgență  au fost reprezentate de misiunile pentru stingerea incendiilor și anume 206.

În anul 2023 echipajele SMURD au asistat medical  5578 persoane, dintre care 5107 adulţi şi 471 copii.

Activitatea de prevenire s-a materializat printr-un număr de 1036 controale de specialitate. În urma acestora au fost aplicate 3451 sancţiuni contravenţionale, din care 849 amenzi în cuantum total de 2.231.500 lei şi 2602 avertismente.

În domeniul avizării-autorizării privind securitatea la incendiu, au fost emise 94 de avize, 32 de autorizaţii de securitate la incendiu și 213 puncte de vedere și asistență de specialitate pe acest palier.

În anul 2023, prin proiectul “Viziune 2020”, finanțat prin “Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020” demarat de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență au intrat în dotarea pompierilor sălăjeni 4 autospeciale de stingere cu apă și spumă de capacitate 4.000 litri, respectiv 10.000 litri, o autospecială de primă intervenție pentru lucrul cu apă la înaltă presiune și hidroperforare, o autospecială tip Punct de comandă mobil, un Post Medical Avansat tip I şi o pernă de salvare de la înălţime.

Profesionalismul pompierilor sălăjeni a fost apreciat și la nivel internațional. În luna august, am fost solicitați să intervenim în sprijinul colegilor din Franța prin mecanismul de protecție civilă de la nivelul Uniunii Europene, mecanism care oferă un cadru de coordonare și cooperare ca răspuns la pericolele naturale și dezastrele provocate de om, punând laolaltă capacitățile de răspuns ale statelor membre. Astfel, timp de 16 zile, 4 subofiţeri sălăjeni au participat la această misiune de pe teritoriul francez.

Totodată, reprezentantul IGSU în cadrul “Atelierului de sisteme de aeronave fără pilot la bord” a fost sublocotenent Haiduc Alexandru, ofițer în cadrul unității noastre. Acesta a participat la un program de instruire în Croația, pentru gestionarea dezastrelor în sud-estul Europei, prin utilizarea dronelor și aplicarea procedurilor standard de operare cu aceste mijloace.

Datorită efortului personalului, prin implicare zi de zi, disciplină și devotament, s-a reușit îndeplinirea cu succes a tuturor sarcinilor, misiunilor și atribuțiilor specifice gestionării situațiilor de urgență din zona de competență a inspectoratului nostru.

 

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice