Peste o sută de misiuni ale salvatorilor sălăjeni în minivacanța prilejuită de Sărbătoarea Nașterii Domnului

În perioada zilelor libere prilejuite de sărbătorirea Nașterii Domnului, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Porolissum” Sălaj au acționat în 107 misiuni.

O pondere semnificativă a misiunilor este reprezentată de acordarea primului ajutor medical calificat de urgență și de transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, respectiv 82 astfel de solicitări, gestionate de echipajele SMURD.

Dintre cele mai relevante misiuni la care pompierii sălăjeni au intervenit amintim:

  • în această perioadă, s-a solicitat intervenția pompierilor pentru stingerea a 6 incendii: 2 la anexe (afumătorii) în Halmașd și Sânmihaiu Almașului, la un container deșeuri în municipiul Zalău, la coșul de fum al unei case în localitatea Purcăreț, la centrala termică a unei case din localitatea Boghiș.

Luni după masă, pompierii au acționat pentru stingerea unui incendiu, produs la coșul de fum al unui bloc situat pe strada Stadionului din localitatea Hida. Propagarea flăcărilor a fost limitată la coșul de fum fără a afecta acoperișul imobilului și mansarda acestuia. În urma evenimentului 35 de persoane s-au autoevacuat și nu au necesitat îngrijiri medicale.

  • în 4 situații de urgență generate de producerea unor accidente rutiere care au avut loc în localitățile Ileanda, Crișeni, Ciumărna și Cizer, pompierii au acordat primul ajutor medical și au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor specifice. Din nefericire, în evenimentul rutier de la Cizer o persoană a decedat.
  • pompierii sălăjeni au desfășurat 9 activități de informare preventivă în teren și alte tipuri de intervenții în sprijinul comunității.

Având în vedere numărul ridicat de intervenții din ultima perioadă, atragem atenția aupra modului de încălzire a locuinței astfel încât aceasta să se desfășoare în siguranță, vă recomandăm să respectați următoarele măsuri preventive:

  • Verificați toate echipamentele electrice! Nu folosiți radiatoare, calorifere electrice și aeroterme cu improvizații sau defecțiuni!
  • Curățați coșurile de fum! Apelați la personal specializat pentru a verifica sobele și coșurile de evacuare a fumului;
  • Verificați periodic instalațiile de gaze și centralele termice! Reviziile se realizează numai de tehnicieni autorizați!
  • Nu folosiți niciodată aragazul pentru a vă încălzi! Aragazul folosit pe post de aparat de încălzire a locuinţei poate genera incendii, explozii sau intoxicații, soldate cu pagube materiale și pierderi de vieți;
  • Instalați-vă în locuință detectoare de fum și de gaze! Costurile unor astfel de echipamente sunt mici și pot salva vieți! Pompierii militari sălăjeni rămân la datorie pentru asigurarea răspunsului prompt la solicitările cetățenilor aflați în dificultate.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

                      Întocmit,

           Ofițer specialist I IRP

                        Maior

              JACODI Lucian-Andrei