Trei incendii generate de coșurile de fum în weekend

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Porolissum” al judeţului Sălaj au răspuns în perioada 17-19 ianuarie, unui număr total de  67 de solicitări venite pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, după cum urmează:

  • echipajele SMURD au gestionat 53 de misiuni care au constat în acordarea primului ajutor medical calificat de urgență și de transportarea la spital a persoanelor cu traumatisme ori cu probleme medicale grave;
  • 3 incendii produse la coșurile de fum ale unor blocuri de locuințe din orașul Șimleu Silvaniei și din localitatea Nușfalău și a unei case de locuit din orașul Jibou. La sosirea echipajelor de intervenție, incendiile se manifestau în interiorul coșurilor de fum. Salvatorii au localizat și lichidat incendiile în limitele găsite, fără a se extinde, nefiind necesară evacuarea locatarilor. În aceste evenimente, cauza probabilă de producere a incendiilor a fost coșul de fum amplasat ori neprotejat termic față de materiale combustibile sau necurățat de funingine.
  • salvatorii au intervenit în cazul a 3 situații de urgență generate de producerea unor accidente rutiere care au avut loc în localitățile Carstelec și Bulgari și pe drumul național DN1C, unde au acordat primul ajutor medical calificat de urgență și au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor. În urma acestor evenimente rutiere, în care au fost implicate 4 autoturisme, 9 persoane au fost asistate medical la fața locului, ulterior 5 dintre acestea fiind transportate la spital.
  • controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, acțiuni de informare preventivă în teren, asigurări măsuri de prevenire și stingere a incendiilor pe timpul desfășurării unui eveniment sportiv și alte tipuri de intervenții în sprijinul comunității.

 

Reamintim tuturor cetățenilor măsurile de prevenire a incendiilor la exploatarea coşurilor şi burlanelor pentru evacuarea fumului:

! Verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum se va efectua de către o persoană specializată premergător sezonului rece şi ori de câte ori este nevoie;

! Coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor;

! În spaţiul dintre coşuri şi planşee se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

! În podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere;

! În poduri şi mansarde este interzisă amenajarea de afumătorii.

 

          Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.

Compartimentul Informare și Relații Publice