STOP arderilor de vegetație uscată! O clădire a fost afectată în urma unui incendiu de vegetație uscată în localitatea Ileanda

Totul a plecat de la un incendiu de vegetație uscată situat în apropierea unei construcții în localitatea Ileanda, cel mai probabil din cauza unei persoane care a dat foc vegetației uscate fără luarea măsurilor de prevenire a propagării flăcărilor la bunurile din apropiere, lăsând apoi focul nesupravegheat.

Incendiul s-a extins rapid la construcția situată în apropiere, flăcările, favorizate de materiale combustibile, au urcat la acoperișul acesteia și s-au manifestat pe o suprafață de circa 130 mp. La fața locului au fost solicitați, prin numărul de urgență 112, să intervină pompierii din cadrul Gărzii Ileanda. După o luptă cu focul care a durat aproximativ 3 ore, incendiul a fost lichidat.

La mai puțin de 30 de minute, a fost primit un nou apel la 112 care anunța producerea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit în apropierea localității Poenița. Incendiul s-a extins rapid, pe o suprafață de circa 20 hectare, punând în pericol atât gospodăriile localității cât și fondul forestier din apropiere.

Pentru localizarea și lichidarea acestuia a fost nevoie de intervenția a trei echipaje din cadrul Secției de Pompieri Jibou și a Detașamentului de Pompieri Zalău, care au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și un vehicul pentru sarcini utilitare (UTV). Peste 6 ore s-au luptat salvatorii cu focul pentru a împiedica extinderea incendiului la locuințele cetățenilor și la fondul forestier din acea zonă, flăcările manifestându-se violent, cu flacără la vegetația uscată. Intervenția a fost îngreunată de condițiile meteorologice manifestate prin vânt puternic. La intervenție au participat 10 voluntari și 2 cadre IPJ.

Reamintim tuturor cetățenilor că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Din toate aceste motive, ARDEREA cu intenție a vegetației uscate este INTERZISĂ și constituie contravenție, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Porolissum” al județului Sălaj solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Compartimentul Informare și Relații Publice