Sinteza bilanțului misiunilor pompierilor sălăjeni din acest weekend

În intervalul acestui sfârșit de săptămână, echipajele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Porolissum” al județului Sălaj au acționat la 80 de evenimente, dintre care 53 de cazuri medicale și 28 alte tipuri de misiuni, astfel:

– 2 evenimente rutiere, produse în orașele Șimleu Silvaniei și Jibou, unde salvatorii au intervenit pentru acordarea primului ajutor medical calificat de urgență și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor.

– misiuni de recunoaștere și informare preventivă în localitățile de pe raza județului Sălaj;

– pentru localizarea și lichidarea a șapte incendii, dintre care trei s-au produs la gospodăriile unor locuitori din minicipiul Zalău și din localitățile Jibou și Crasna. În urma acestora, s-au înregistrat doar pagube materiale. Patru incendii au fost reprezentate de arderi necontrolate de vegetație uscată și miriște în mai multe localități sălăjene (Marca, Giurtelucu Șimleului, Jac și Răstoci). În consecință, au fost afectate aproximativ 5 hectare de teren.

– alte misiuni pentru protecția comunității.

 

  NU IGIENIZAȚI TERENURILE PRIN INCENDIERE!

Reamintim cetățenilor că arderea vegetației este interzisă, extrem de periculoasă și poate duce la tragedii. Iată câteva motive pentru a evita această practică:

  • risc major de propagare rapidă a incendiilor – vântul și condițiile meteorologice pot transforma rapid un foc mic într-un incendiu de proporții;
  • pericol pentru vieți omenești și bunuri – incendiile de vegetație pot ajunge în zone locuite, punând în pericol casele și viețile oamenilor;
  • impact negativ asupra mediului – distrugerea habitatelor naturale și poluarea aerului sunt consecințe grave ale incendiilor de vegetație.

 

Ce puteți face pentru a preveni incendiile de vegetație:

  • nu folosiți focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt;
  • fiți vigilenți și semnalați orice început de incendiu la numărul de urgență 112.

 

NU UITAȚI!

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice