În ultimele 72 de ore, cadrele Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Porolissum” al județului Sălaj au participat la un număr de 42 de acțiuni care au cuprins: cazuri SMURD pentru acordarea primului ajutor a persoanelor cu probleme medicale, incendii la locuințe, activități de prevenire și combatere a COVID 19, alte tipuri de misiuni.
Activități de control și informare preventivă
Pe linia prevenirii și combaterii răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2, în intervalul menționat pompierii au participat alături de celelalte instituții cu atribuții de control din cadrul M.A.I., la o serie de misiuni de patrulare privind verificarea respectării măsurilor pentru prevenirea și combaterea COVID 19. Activitățile au vizat atât transmiterea mesajelor preînregistrate prin sistemele de radioamplificare din dotarea autospecialelor, cât și acțiuni de patrulare în spații/zone cu aglomerări de persoane din mediul urban și rural.
Menționăm faptul că misiunile vor continua și vor avea cu preponderență un caracter preventiv, având ca scop principal conștientizarea cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de protecție instituite de autorități.
La un pas de tragedie din cauza unei lumânări aprinse
Vineri după masă, pompierii zălăuani au fost solicitaţi să intervină la un incendiu izbucnit la un apartament dintr-un imobil situat pe bulevardul Mihai Viteazul (bloc Horea), din municipiul Zalău.
În urma incendiului imobilul a fost inundat cu fum, iar locatarii au fost evacuaţi (aproximativ 35 de persoane).
Incendiul s-a manifestat la o cameră și pe holul apartamentului, dar a fost lichidat cu repeziciune. Trei persoane au fost asistate la faţa locului de către echipaje ale ambulanţei, însă nu au necesitat transportul la spital. Au ars o serie de bunuri din interiorul imobilului (piese de mobilier, aparatură electrocasnică, materiale textile, etc), după lichidarea incendiului pompierii au verificat toate apartamentele imobilului. Cauza probabilă de incendiu a fost utilizarea necorespunzătoare a focului deschis în spații închise (o lumânare aprinsă care a fost lăsată nesupravegheată).
Pentru a putea preîntâmpina apariția unor tragedii privind utilizarea focului prin aprinderea de lumânări, candele, în locuințe, pompierii sălăjeni recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenire a incendiilor astfel:
- amplasarea lumânărilor aprinse în suporturi stabile, la distante de siguranță față de materialele combustibile;
- copiii nu vor fi lăsați nesupravegheați în încăperile în care se află lumânări/candele aprinse;
- stingerea lumânărilor/candelelor în momentul în care se merge la culcare sau se părăsește locuința.