Sinteza activității pompierilor sălăjeni în intervalul 09-11.04.2021
În ultimele 72 de ore, cadrele Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Porolissum” al județului Sălaj au participat la un număr de 84 de misiuni care au cuprins: cazuri SMURD pentru acordarea primului ajutor a persoanelor cu probleme medicale, incendii la locuințe sau vegetație uscată, evenimente rutiere, activități de prevenire și combatere a COVID 19, alte tipuri de misiuni.
Asanare de muniţie în localitatea Hurez
În cursul zilei de sâmbătă, 10.04.2021, ca urmare a unui apel la 112, echipa pirotehnică din cadrul ISU Sălaj a intervenit pe un teren din localitatea Hurez pentru asanarea unor elemente de muniție neexplodate. Ajunşi la faţa locului pirotehniştii au identificat elementele ca fiind 12 tuburi cartușe proiectile de calibru 76 mm care au fost ridicate, transportate și depozitate în condiții de siguranță pentru a fi distruse ulterior. Muniția a fost descoperită întâmplător pe un teren de către un localnic.
Incendii de vegetație uscată/fond forestier
Vremea bună din acest sfârșit de săptămână a favorizat desfășurarea activităților specifice sezonului de primăvară, prin curățarea gospodăriilor sau a terenurilor de vegetația uscată și distrugerea acesteia prin ardere.
Chiar în acest sfârșit de săptămână pompierii sălăjeni au intervenit la trei incendii de vegetație uscată izbucnite pe mai multe terenuri din localitățile Borla, Zalău (zona Ortelec), Păușa și unul la un fond forestier (litieră de pădure) de pe raza Uat-ului Poiana Blenchii unde flăcările au mistuit circa 7 ha.
Pentru evitarea unor consecinţe grave asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător, pompierii militari recomandă respectarea următoarele măsuri preventive privind folosirea focului deschis:
– desfăşurarea arderii se va realiza numai pe timp de zi, în condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
– arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Atragem atenția cetățenilor că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
Activități de control și informare preventivă
Pe linia prevenirii și combaterii răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2, în intervalul menționat pompierii au participat alături de celelalte instituții cu atribuții de control din cadrul M.A.I., la o serie de misiuni de patrulare privind verificarea respectării măsurilor pentru prevenirea și combaterea COVID 19, în mai multe UAT-uri din județul Sălaj (Ip, Halmășd, Coșeiu, Rus, Cuzăplac). Activitățile au vizat atât transmiterea mesajelor preînregistrate prin sistemele de radioamplificare din dotarea autospecialelor, cât și acțiuni de patrulare în spații/zone cu aglomerări de persoane din mediul rural.
Menționăm faptul că misiunile vor continua și vor avea cu preponderență un caracter preventiv, având ca scop principal conștientizarea cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de protecție instituite de autorități.