Bilanțul misiunilor gestionate de pompierii sălăjeni în minivacanța de Sfânta Maria

În perioada 15-18 august 2024 la nivel județean, s-au înregistrat 82 de misiuni dintre care:

– 74 de misiuni ale echipajelor SMURD, care au constat în acordarea primului ajutor medical calificat de urgență și transportarea la spital a persoanelor cu traumatisme sau cu probleme medicale grave;

–2 misiuni de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor cu câte o autospecială pe timpul desfășurării slujbelor religioase la mănăstirile Bic și Strâmba, echipajele prezente au intervenit în sprijinul participanților la slujbele religioase.

– de asemenea, în intervalul menționat echipajele operative au gestionat o misiune destinată protecției și informării preventive a comunităților.

– 5 intervenții pentru stingerea unor incendii la vegetația uscată izbucnite pe teritoriul județului Sălaj (Guruslău,Plopiș, Pustă Vale, Zalău) și în localitatea Oarța de Jos (din județul Maramureș). Flăcările au mistuit aproximativ 7 ha de vegetație uscată, din fericire incendiile fiind lichidate înainte de a produce pagube materiale importante.

După cum reiese și din datele prezentate se observă o tendință de creștere a incendiilor de vegetație uscată. Pe această cale dorim să reamintim că potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94 alineatul (1), litera n din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.

Facem apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate și să conștientizeze că un simplu incendiu de vegetație uscată se poate transforma într-un incendiu de proporții care afectează ecosistemul, poate genera pagube materiale majore, dar și pierderi de vieți omenești.

Dintre cele mai relevante misiuni ale pompierilor sălăjeni, amintim:

– miercuri seara, la ora 21.10, comandantul de echipaj aflat în misiune la mănăstirea Strâmba a solicitat prezența unui echipaj SMURD pentru o persoană căreia i s-a făcut rău și s-a prăbușit la pământ. Până la sosirea echipajului medical la fața locului, echipajul pompierilor a extras-o din mulțime și i-a acordat pacientului primul ajutor medical, totodată fiind monitorizat și de către o persoană (angajată în cadrul UPU Cluj Napoca) aflată în timpul liber la locul producerii evenimentului. Pacientul a fost preluat de un echipaj SMURD și transportat la UPU Zalău.

– o intervenție asemănătoare a avut loc miercuri seara, la ora 23.30, când comandantul de echipaj aflat în misiune la mănăstirea Bic a apelat numărul 112 pentru a solicita un echipaj medical pentru o persoană căreia i s-a făcut rău. Pacienta a fost extrasă din mulțime și monitorizată până la sosirea echipajului SMURD care a transportat-o la Centrul de Primiri Urgențe Șimleu Silvaniei.

Pentru acei dintre dumneavoastră care doresc să afle mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență puteți accesa platforma națională de pregătire în situații de urgență la adresa https://fiipregatit.ro și în aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

           Compartimentul Informare și Relații Publice