Apel către cetățeni : renunțați la curățarea terenurilor prin incendiere!

Și în acest sfârșit de săptămână a fost înregistrat un număr impresionant de incendii la vegetația uscată și la fond forestier care s-au manifestat în întreg județul Sălaj. Astfel că, doar în ultimele 48 de ore au fost înregistrate 43 de incendii, dintre care 37 de vegetație uscată și 4 litieră de pădure care au necesitat intervenția pompierilor militari ai ISU Sălaj în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență sau personal al Ocoalelor Silvice.
Ca urmare a acestor incendii au fost afectate: 56 ha vegetație uscată, 24 ha litiera de pădure și 2 anexe gospodărești. Chiar în aceste momente pompierii se luptă cu flăcările de la incendii produse la fondurile forestiere de lângă localitățile Cizer și Gâlgău Almașului, vegetație uscată din localitățile Mineu și Zalău
❗️❗️❗️ATENȚIE❗️❗️❗️
Incendiile de vegetație uscată se propagă rapid și pun în pericol fondul forestier, culturile agricole din apropiere, locuințele și chiar viețile oamenilor. De asemenea, fumul generat de aceste incendii poate afecta grav traficul rutier!
În conformitate cu HGR nr. 537/2007, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, reprezintă contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei.
De asemenea, conform prevederilor OUG nr. 195/2005, privind protecția mediului, sunt interzise arderile fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului, constituind contravenție și sancționându-se cu amenda de la 3000-6000 lei pentru persoanele fizice.
Totodată, eliminarea deșeurilor de orice fel prin incinerare este interzisă în conformitate cu prevederile OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor și se sancționează cu amendă contravențională de la 10.000-20.000 lei pentru persoanele fizice. Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform satandardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, relglementate prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 352/2015.
Pînă la momentual actual cadrele I.S.U. Sălaj au aplicat un număr de nouă amenzi contravenționale în cuantum de 22.500 lei, iar activitățile de informare preventivă și patrulare vor continua în această perioadă. Facem din nou apel cetățeni sa renunțe la curățarea terenurilor prin incendiere!