Misiunile salvatorilor sălăjeni în minivacanța prilejuită de Ziua Națională a României

În ultimele patru zile, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Porolissum” al județului Sălaj au desfășurat 76 de misiuni.

O pondere semnificativă a misiunilor este reprezentată de acordarea primului ajutor medical calificat de urgență și de transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, respectiv 62 astfel de solicitări, gestionate de echipajele SMURD, fiind asistate un număr de 58 de persoane.

Dintre cele mai relevante misiuni la care pompierii sălăjeni au intervenit amintim:

  • Joi dimineața, secția de pompieri Șimleu Silvaniei a fost solicitată la un incendiu izbucnit la biserica ortodoxă din localitatea Pericei. Incendiul s-a manifestat la altarul bisericii și a fost lichidat fără ca acesta să se propage la restul clădirii.
  • În noaptea de vineri spre sâmbătă, pompierii din cadrul Detașamentului Zalău au intervenit de urgență în localitatea Panic pentru localizarea și lichidarea unui incendiu. La sosirea echipajelor flăcările se manifestau generalizat la acoperișul casei și al anexelor gospodărești. În urma incendiului, au ars anexele, bunurile materiale depozitate în interiorul acestora și acoperișul casei pe aproximativ 60 mp.
  • Duminică noaptea, pompierii au acționat pentru stingerea unui incendiu, produs la acoperișul unei case din municipiul Zalău, pe strada Iașului. Propagarea flăcărilor au fost limitate la acoperișul locuinței și la mansardă, care au afectat o suprafață de aproximativ 170 mp. Au ars materialele de construcție ale acoperișului, a mansardei și mai multe bunuri gospodărești din imobil.

Din fericire, în niciun incendiu nu au fost înregistrate victime.

Tot în această perioadă, salvatorii sălăjeni au intervenit prompt în 4 situații de urgență generate de producerea unor accidente rutiere care au avut loc în localitățile Bobota, Poarta Sălajului și Hereclean. În urma evenimentelor, s-a acordat asistență medicală de specialitate unui număr de 13 persoane, dintre care 5 au fost transportate la UPU-SMURD Zalău.

De asemenea, pompierii militari au efectuat 2 controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență la obiective cu aglomerări mari de persoane și misiuni pentru asigurarea măsurilor specifice la competiții sportive.

Cu această ocazie, transmitem cetățenilor să manifeste o atenție sporită la respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor, care pot fi consultate pe platforma națională de pregătire în situații de urgență prin accesarea linkului https://fiipregatit.ro.

În perioada sezonului rece, creşte pericolul izbucnirii incendiilor datorate sistemelor şi mijloacelor de încălzire utilizate în clădiri, majoritatea având drept cauză sistemele de încălzire improvizate, nesupravegheate sau defecte care au cauzat și în anii trecuți pagube majore și chiar victime în rândul cetățenilor.

Este vital ca fiecare cetăţean să conştientizeze importanţa respectării unui minim de măsuri de prevenire şi stingere a incendiilor, în scopul protejării vieţii membrilor familiei sale precum şi a bunurilor pe care le deţine.

Totodată, informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență găsiți și pe aplicația de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice