Muniție neexplodată găsită în municipiul Zalău

În cursul zilei de ieri, pe șantierul unui operator economic din Municipiul Zalău, muncitorii au identificat în urma unor săpături, un element de muniție neexplodată. Evenimentul a fost semnalat imediat la numărul de urgență 112, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului de Pompieri Zalău deplasându-se la fața locului, unde a identificat și ridicat o bombă aruncător, calibru 80 mm. Colegii noștri și-au încheiat misiunea doar după ce s-au asigurat că în zonă nu se mai găsesc și alte elemente de muniție care să pună în pericol siguranța cetățenilor.

Vă reamintim că pe teritoriul țării noastre au rămas, în urma celor două războaie mondiale, însemnate cantități de muniții neexplodate, de diferite tipuri și calibre. Acestea se pot găsi la suprafața pământului, îngropate sub pământ, în zidăriile construcțiilor sau sub apă.

Atenție!

În ciuda stării avansate de coroziune, munițiile rămase neexplodate pot fi încă active și foarte periculoase, iar manevrate necorespunzător pot provoca adevărate tragedii.

Persoanele care găsesc elemente de muniție neexplodate, au obligația de a apela imediat numărul unic de urgență 112, pentru anunțarea evenimentului. Această informare nu implică cu nimic cetățeanul, însă neinformarea autorităților se sancționează potrivit legislației în vigoare.

Totodată, respectați următoarele măsuri:

  • Nu atingeți aceste elemente;
  • Nu le loviți sau mişcați din locul în care au fost găsite;
  • Nu încercați să demontați componentele muniţiei.