“Săptămâna Protecției Civile” a ajuns la final

În acest sfârșit de săptămână, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Porolissum” a acționat la 38 de intervenții la nivelul județului Sălaj. Acestea au constat în acordarea asistenței medicale de către echipajele SMURD și alte tipuri de misiuni pentru protecția populației.

În intervalul 25.02-04.03.2023 pompierii sălăjeni au derulat o serie de activități în cadrul  “Săptămânii Protecției Civile”. Mai multe informații regăsiți la următorul link: www.isusalaj.ro

“Săptămâna Protecției Civile” a debutat sâmbătă, 25.02.2023 cu o declarație de presă, în care s-a prezentat semnificația protecției civile și programul activităților pregătite  a se desfășura pe parcursul întregii săptămâni. Activitatea s-a organizat pe mai multe paliere: informare preventivă, pregătirea populației în cazul producerii unei situații de urgență, exerciții de alarmare.

În acest sens cu sprijinul Episcopiei Sălajului, Protopopiatelor Romano-Catolic, Reformat și Greco-Catolic, am derulat activități preventive prin diseminarea unor materiale cetățenilor participanți la activitățile religioase. De asemenea unitățile de cult au promovat prin canalele de comunicare proprii, materialele campaniilor în cadrul “Zilei educației preventive în lăcașurile de cult”.

De asemenea s-au reluat campaniile naționale de informare preventivă aflate în derulare și cu accent pe Campania “Nu tremur la cutremur”, în care materialele specifice s-au diseminat pe toate canalele de comunicare (puncte de informare, activități la școli, postarea pe pagina de facebook și site a unității, diseminarea clipurilor în mass-media locală). Scopul activității a fost acela de a forma un comportament adecvat al societății civile în cazul producerii unui seism.

Luni, 27.02.2023, a coincis cu începerea programului “Zilele Porţilor Deschise” la nivelul celor 9 locații în care funcționează structurile operative și anume: Zalău, Șimleu Silvaniei, Jibou, Cehu Silvaniei, Nușfalău, Sărmășag, Hida, Ileanda și Sânmihaiu Almașului, dând posibilitatea celor interesaţi să cunoască misiunile structurilor profesioniste şi tehnica de intervenţie din dotarea ISU Sălaj. În această săptămână ne-au trecut pragul peste 400 de elevi  și personal didactic ai mai multor unități școlare.

Am fost prezenți în cadrul unor puncte de informare preventivă cu tematică de protecție civilă, în zonele urbane cu public numeros în centrele comerciale pentru a conștientiza cetățenii cu privire la respectarea regulilor și măsurilor de apărare împotriva incendiilor, dar și a modului de comportare ce trebuie adoptat înainte, pe timpul și după producerea unui seism.

Activitățile diversificate au implicat personal din cadrul serviciilor profesioniste și a Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din localitățile Crasna, Sărmășag, Crișeni, Marca, Almașu unde s-au desfășurat exerciții demonstrative de stingere a incendiilor, dar și activități informativ-educative de distribuire a unor materiale pe linia situațiilor de urgență.

Marţi, 28 februarie, între orele 09:00 – 17:00, în parcarea centrului comercial Value Center Zalău, am organizat “Maratonul Resuscitării”, unde peste 200 de persoane au fost învățate de către paramedici și voluntarii SMURD să acorde corect primul ajutor medical.

Data de 1 martie a coincis și la nivelul județului Sălaj cu desfășurarea la nivel național a unui exercițiu de alarmare publică – “Miercurea alarmelor” în care au fost testate mijloacele tehnice de alarmare de la nivelul județului. De asemenea, pe parcursul întregii săptămâni am organizat și desfășurat, în 15 unități de învățământ, acțiuni teoretice și practice de instruire privind tehnicile de acordare a primului ajutor, modul de comportare specific tipurilor de risc generatoare de situații de urgență și exerciții de alarmare -evacuare.

S-au desfășurat activități la 8 licee (respectiv “Ion Agârbiceanu” Jibou , Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, Liceul de Artă “Ioan Sima” Zalău, Liceele Tehnologice “Ioachim Pop” Ileanda, Nr. 1 Surduc, “Liviu Rebreanu” Hida, “Cserey-Goga” Crasna, Gheorghe Pop de Băseşti” Cehu Silvaniei),  7 Școli Gimnaziale (“Corneliu Coposu” Zalău, Simion Bărnuțiu Bocșa, Românași, Derșida, Mirșid, Panic, Guruslău) și Școala Profesională Sâg.

Scopul principal al activităților în unitățile de învățământ este acela de a dezvolta cultul preventiv în rândul elevilor, pentru că o societate civilă informată este o societate puternică!

Mulțumim cetățenilor implicați pentru că au înțeles importanța prevenirii apariției unor situații de urgență, precum și modul de comportare pe timpul producerii acestora. Copiii reprezintă viitoarea societate civilă educată și pregătită, ei fiind o prioritate în acțiunile noastre pe linia informării preventive.

 

                                                                                                Compartimentul Informare și Relații Publice

                                                                                                                       Mr. Jacodi Lucian