STOP INCENDIILOR DE VEGETAȚIE, MAI ALES ÎN PERIOADA CANICULARĂ

În perioada următoare, sunt prognozate și la nivelul județului Sălaj, zile caniculare, cu temperaturi foarte ridicate. Tragem un semnal de alarmă cu privire la creșterea numărului de incendii de vegetație uscată, în condițiile în care, aproape zilnic, pompierii sălăjeni, alături de pompieri voluntari de la nivelul comunităților locale, sunt solicitați să intervină cu eforturi susținute la multiple incendii de vegetație uscată, care favorizate de seceta prelungită și ignoranța cetățenilor, sunt scăpate de sub control și produc pagube însemnate. Din cele șapte incendii înregistrate ieri, șase au fost doar la vegetația uscată.
În urmă cu puțin timp, a fost primit un apel prin numărul de urgență 112, care anunța faptul că s-a produs un incendiu la vegetația uscată pe un teren situat pe strada Hațegului, din municipiul Zalău. Condițiile meteorologice neprielnice (secetă și vânt) au făcut ca incendiul să se manifeste violent și cu propagare rapidă cu pericol crescut de extindere la o serie de locuințe aflate în imediata apropiere. Din fericire, incendiul a fost lichidat la timp și nu a ajuns și la casele din apropiere.
Folosirea focului deschis în apropierea terenurilor agricole, fără respectarea prevederilor legale și adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea izbucnirii unui incendiu, este o acțiune periculoasă, atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul înconjurător.
Incendiile se pot extinde într-un timp foarte scurt, pot afecta culturile agricole, locuințele, fondul forestier sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.
Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la culturile agricole, la alte proprietăți sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.
De la începutul anului, inspectorii de prevenire au aplicat nouă sancțiuni contravenționale în cuantum de 22.500 ron pentru incendierea vegetației uscate fără respectarea prevederilor legale
Utilizarea focului deschis nu este permisă la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

Compartimentul Informare și Relații Publice
Mr. Jacodi Lucian