Măsurile dispuse la nivel local de structurile Ministerului Afacerilor Interene (Poliţie, Jandarmerie, Pompieri), în contextul Sărbătorilor Pascale, au fost prezentate joi, în cadrul unei conferinţe de presă la care au fost prezenţi prefectul judeţului Sălaj, Dari Toma, alături de purtătorii de cuvânt ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie – Alexandra Ioana Sabău, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi – Liviu Marius Mesaroş şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă – Lucian Jacodi.
În intervalul 22-25 aprilie a.c., la nivelul județului Sălaj, efectivele teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne vor fi la datorie, prin organizarea de acţiuni preventive și de combatere, atât în mediul urban, cât şi în cel rural, în vederea asigurării unui climat corespunzător de siguranţă, astfel încât Sfânta Sărbătoare a Paștelui să fie un prilej de bucurie, în liniște și siguranță.
Efectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj vor fi la datorie pentru ca minivacanţa de Paşte să fie petrecută în condiții de siguranță. Pentru menținerea climatului de ordine și siguranță publică, vor acționa aproximativ 300 de polițiști sălăjeni.
Se va acorda o atenţie deosebită zonelor lăcașurilor de cult, în care urmează să se desfăşoare slujbe religioase, dar și în spațiile aglomerate, pentru menţinerea unui climat corespunzător de siguranţă, prevenirii infracţiunilor cu violenţă şi furturilor.
Totodată, vor fi verificați agenţii economici care desfăşoară activităţi de prelucrare, depozitare, transport, comercializare de animale vii, ouă sau alimente de origine animală, produse de panificaţie, precum şi vin sau alte băuturi alcoolice, sub aspectul respectării legislației în domeniu.
Polițiștii rutieri și de ordine publică sălăjeni vor acţiona pe întreaga reţea de drumuri din județ, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere, precum şi prin intensificarea activităţilor specifice, potrivit competenţelor, pentru depistarea celor care conduc cu viteză sau sub influenţa băuturilor alcoolice, fiind folosite autospecialele dotate cu aparatură radar.
Le recomandăm conducătorilor auto să manifeste o conduită adecvată, să păstreze viteza regulamentară şi adaptată condiţiilor de trafic, să nu se angajeze în depăşiri riscante şi să păstreze o distanţă corespunzătoare faţă de ceilalți participanţii la trafic.
De asemenea, dispozitivele de ordine publică vor acționa în zonele aglomerate, pentru combaterea tâlhăriilor, dar și a furturilor de şi din bagaje sau buzunare.
Astfel, vă recomandăm să manifestați grijă pentru banii şi bunurile proprii, atunci când vă aflaţi în spaţii aglomerate, dacă părăsiţi locuinţele în această perioadă, asiguraţi-vă că aţi încuiat bine uşile şi ferestrele, iar dacă vă deplasaţi după lăsarea întunericului, evitaţi zonele izolate sau neiluminate şi purtarea ostentativă a bijuteriilor, pentru a nu deveni victimele tâlhăriilor.
Apelați cu încredere la cel mai apropiat polițist sau sunați la numărul de urgență 112!
În acest sfârșit de săptămână, cu prilejul Sărbătorilor Pascale, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj s-a dispus suplimentarea efectivelor prezente în toate locurile unde vor avea loc manifestări religioase, cultural-artistice și sportive. În acest context, prin măsurile pe care le-am pregătit, vom avea grijă ca fiecare cetățean să petreacă perioada de sărbători în condiții de siguranță.
Sâmbătă, jandarmii sălăjeni vor asigura măsuri de ordine publică în exteriorul arenelor sportive, cu ocazia meciurilor de fotbal din Liga a III-a care se vor disputa la Zalău și Șimleu Silvaniei.
În noaptea de Înviere, peste 70 de jandarmi vor acționa pentru asigurarea măsurilor de ordine publică în preajma lăcașurilor de cult cu ocazia desfășurării slujbelor religioase, pentru asigurarea unui climat de siguranță și protecția participanților.
De asemenea, în prima și a doua zi de Paști, atât efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean, cât și efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca, vor acționa pentru menținerea ordinii publice în mediul rural.
Totodată, vom avea o prezență activă în zonele unde se organizează evenimente cultural-artistice și vom intensifica măsurile de patrulare în zonele unde vor exista aglomerări de persoane, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale.
Prin măsurile luate, alături de partenerii instituționali, suntem pregătiți să intervenim în cel mai scurt timp în sprijinul cetățenilor, indiferent că se află într-o situație de risc sau într-o situație de urgență.
Facem apel la toți cei care vor participa la aceste manifestări să evite implicarea în activități sau în acțiuni de natură să tulbure buna desfășurare a evenimentelor, să respecte recomandările forțelor de ordine, dacă sunt însoțiti de copii, să îi supravegheze cu atenție, să acorde o atenție sporită modului de păstrare a bunurilor și obiectelor personale, iar în cazul în care sunt martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială, să solicite sprijinul celei mai apropiate patrule de jandarmerie sau poliție sau să apeleze numărul unic de urgenţă „112”.
În această perioada prilejuită de sărbătorirea Paștelui ortodox, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Porolissum” al județului Sălaj va monitoriza permanent evoluția dinamicii din teren, iar la nevoie, vor fi dispuse imediat măsurile pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților în cazul producerii unor situații de urgență.
Pe linie preventivă, în intervalul 18-21.04.2022, cadrele Inspecției de Prevenire ale I.S.U. “Porolissum” Sălaj, au desfășurat controale tematice la unitățile de cult la care se preconizează o afluență mare de persoane premergător desfășurării procesiunilor și slujbelor religioase prilejuite de Sărbătorirea Paștelui.
În urma acestor controale inspectorii de prevenire au avut în vedere:
– dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice, și asigurarea accesului autospecialelor de stingere la construcțiile lăcașurilor de cult și al hidranților exteriori;
– pe timpul activităților preventive au fost instruiți preoţii și personalul clerical atât asupra modalităților de coordonare a evacuării în cazul producerii unui incendiu, dar și asupra utilizării stingătoarelor de incendiu dispuse în interiorul lăcașelor de cult.
În vederea asigurării climatului de ordine și siguranță publică pe timpul desfășurării activităților prilejuite de Sărbătorile Pascale au fost transmise la Uat-urile din județ măsurile de prevenire și apărare împotriva incendiilor în scopul diseminării acestora comunităților locale aflate în administrare.
În plan operational zilnic la nivel județean, peste 80 de pompieri care încadrează 34 de mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții. Răspunsul la urgențele medicale este asigurat prin intermediul celor 8 echipaje SMURD.
Pentru evitarea producerii unor incidente și pentru a nu devenii victimele incendiilor este necesară respectarea câtorva reguli simple, însă foarte importante:
– în noaptea de înviere este important ca lumânările sau candelele aprinse să fie așezate într-un suport incombustibil și să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau al altor materiale textile care se pot aprinde ușor;
– în nici o situație, nu lăsați lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate și nu adormiți cu ele aprinse;
– nu lăsați lumânările sau alte surse de foc la îndemâna copiilor;
– este bine să acordați o atenție sporită persoanelor vârstnice, sau altor categorii vulnerabile și să atrageți atenția asupra modului de utilizare al lumânărilor sau candelelor aprinse astfel încât să fie evitate situațiile în care viața sau bunurile pot fi puse în pericol.
Vă dorim Paște fericit, în liniște și siguranță alături de cei dragi!