În ultimele 24 de ore pompierii sălăjeni au fost solicitați să intervină la 16 incendii, dintre care 15 au fost reprezentate de arderile necontrolate ale vegetației uscate. Favorizate de vânt și secetă flăcările au scăpat de sub control și s-au extins cu mare repeziciune punând în pericol livezi, culturi agricole, anexe și case, fond forestier.
Pe raza mai multor uat-uri de la nivelul județului Sălaj (Dragu, Gâlgău, Gălășeni, Șimleu Silvaniei-Pustă Vale, Șimișna, Zalău, Traniș, Păușa, Băbeni, Inău, Ileanda și Hășmaș) pompierii militari și voluntari s-au luptat pe ample suprafețe cu incendiile de vegetație uscată generate de nepăsarea și indiferența unor cetățeni. În localitatea Hășmaș flăcările de la vegetația uscată s-au extins și au distrus mai multe anexe și au pus în pericol și locuința.
Având în vedere tendința de creștere a numărului acestor evenimente, atragem atenția cetățenilor că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă, și poate avea efecte devastatoare! Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro