La nivelul județului Sălaj, ieri 21.08.2024, au fost înregistrate șase incendii. Patru dintre acestea au fost din cauza igienizărilor și al arderii deșeurilor producând pagube însemnate. În localitatea Băsești (județul Maramureș) flăcările s-au propagat de la vegetație la un lan de floarea soarelui. La Nușfalău flăcările au scăpat de sub control și s-au extins rapid pe un teren unde se aflau 2 butelii de GPL. Pompierii au stins incendiul și au reușit să împiedice producerea unei tragedii. În localitatea Turbuța incendiul de vegetație s-a propagat la mai mulți baloți fiind distrusă o cantitate de aproximativ 3 tone plante furajere. În localitatea Lemniu incendiul a fost împiedicat să se extindă la o cultură de porumb și la baloții de plante furajere aflați în apropiere.
În jurul prânzului, la ora 13.17, la dispecerat s-a primit un apel prin numărul 112, care anunța producerea unui incendiu la o anexă gospodărească din localitatea Zalha. La fața locului s-au deplasat să intervină pompierii din cadrul Gărzii Ileanda. Incendiul a distrus aproximativ 100 mp din acoperiș și bunurile depozitate în podul anexei. Cauza probabilă de incendiu a fost de natură electrică (scurtcircuit).
Trei ore mai târziu, a fost primit un nou apel la 112 care anunța producerea unui incendiu la o casă în localitatea Chendremal.
Pentru localizarea și lichidarea acestuia a fost nevoie de intervenția echipajelor de la Punctul de Lucru Sânmihaiu Almașului și de la Gardai Hida. A ars acoperișul casei pe aproximativ 80% din suprafață, însă a fost salvată o casă și o anexă, aflate în imediata apropiere.
Cauza probabilă de incendiu a fost de natură electrică (scurtcircuit).
Pompierii sălăjeni vă recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenire la exploatarea instalațiilor electrice, astfel:
– e foarte important să efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice, cu personal autorizat;
– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;
– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;
– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de current:
– se interzice folosirea instalaţiilor şi aparatelor electrice cu defecţiuni sau improvizaţii, având conductori neizolaţi, cu prize sau întrerupătoare defecte, doze sau derivaţii fără capace;
– nu folosiți siguranţe supradimensionate la tablourile de distribuţie;
– nu executați instalaţii electrice pe elemente de construcţie din materiale combustibile, acestea constituind un risc ridicat de incendiu.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Pla
Compartimentul Informare și Relații Publice