SMURD Sălaj aniversează 12 ani în județul Sălaj

Povestea SMURD Sălaj a început în anul 2011, când primele ambulanțe roșii soseau la sediul ISU Sălaj, pregătite să intervină la orice oră din zi sau din noapte. Serviciul Mobil de Urgenţă de Reanimare şi Descarcerare este o structură care prin oamenii săi, prin misiunile desfăşurate şi prin eficienţa dovedită a contribuit în cadrul intervenţiilor în situaţiile de urgenţă medicale.

Astfel, anul acesta aniversăm 12 ani de la înființarea unui serviciu de profesioniști în intervenția medicală de urgență, 12 ani ce au adus împreună medici, asistenți medicali, , piloți, pompieri paramedici, și nu în ultimul rând, voluntari ISU, toți pasionați și dedicați profesiei lor. SMURD înseamnă o mare familie, o echipă care dă sens cuvântului “împreună”, înseamnă a fi permanent în alertă, pentru că lupta pentru viaţă nu are pauză.

Începând cu data de 16 decembrie 2011, ISU Sălaj a fost dotat cu 4 ambulanţe de tip B2, repartizate la structurile de intervenție din localitățile Zalău, Şimleu Silvaniei, Nuşfalău şi Ileanda. Pentru a răspunde într-un timp cât mai scurt solicitărilor medicale venite din partea sălăjenilor, începând din aprilie 2017, se operaționalizează Punctul de Lucru în localitatea Sărmășag, cu un echipaj de prim ajutor calificat. Un an mai târziu, odată cu deschiderea Punctului de Lucru din localitatea Sânmihaiu Almașului, se operaționalizează un nou echipaj SMURD.

Anul 2019 a fost un an important în dezvoltarea serviciului integrat de acordare a asistenței medicale de urgență prespitalicească în județul Sălaj, prin încadrarea la data de 1 aprilie, a unui echipaj de terapie intensivă mobilă la Zalău şi a unui echipaj de prim ajutor calificat la  Jibou. În luna septembrie, un aport major în gestionarea cazurilor medicale foarte grave a fost adus de către elicopterul SMURD prin operaționalizarea Punctului de Operare Aeromedical (POA), în cadrul Secției de Pompieri Jibou.

La începutul anului 2022, a fost operaționalizată autospeciala de transport personal și victime multiple (ATPVM), cu rol în gestionarea situațiilor de urgență de amploare și cu o intensitate deosebită (accidente cu victime multiple, calamități).

Astfel, în prezent, la nivelul judeţului nostru sunt operaționale: elicopterul SMURD, o ambulanţă tip C1, șase ambulanţe tip B2 încadrate cu paramedici pompieri, o autospecială de transport personal și victime multiple, precum și un autoturism destinat medicului de urgență.

În cei 12 ani de existenţă, echipajele SMURD Sălaj au participat la peste 38.500 de intervenţii în situaţii de urgenţă. Dacă în anul 2011, anul de debut al SMURD Sălaj, echipajele acţionau la un număr de aproximativ 1.300 de intervenţii, anul acesta au realizat peste 5.300 de intervenţii, astfel înregistrându-se o creștere de aproximativ 400%.

Succesul misiunilor a fost asigurat şi de buna colaborare a echipajelor cu personalul specializat de la nivelul Unității de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean Zalău, precum și de la Camerele de gardă din cadrul Spitalelor orășenești Șimleu Silvaniei și Jibou.

Componenta cea mai importantă care a asigurat încadrarea echipajelor de terapie intensivă mobilă (TIM) la cele mai înalte standarde a fost reprezentată de personalul din cadrul Spitalului Județean Zalău și a spitalelor Clinice de Urgență din Oradea și Cluj-Napoca.

Serviciul SMURD este o structură indispensabilă în sistemul naţional de urgenţă, încadrat cu medici, asistenţi medicali și pompieri paramedici, din cadrul structurilor Ministerului Sănătății și ale Ministerului Afacerilor Interne, dotat cu tehnică medicală de ultimă generație, toate puse în slujba cetățeanului aflat în situații critice.

În spatele cifrelor stau zecile de mii de bătăi ale inimilor pacienţilor, dar şi clipe de cumpănă, însă, înarmaţi cu putere și cârmuiți de scopul salvării vieţilor omenești, au fost depăşite obstacolele rând pe rând.

Acești 12 ani de existenţă şi de acţiuni în slujba populaţiei sunt file dintr-o poveste ce este scrisă zi de zi la nivelul județului nostru.

La mulți ani, salvatori sălăjeni, la cât mai multe misiuni îndeplinite cu succes!

La mulți ani, SMURD Sălaj!

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice