SMURD la 8 ani în județul Sălaj-arc peste timp

Astăzi, 16 decembrie 2019, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Porolissum” celebrează 8 ani de activitate a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (S.M.U.R.D.) în judeţul Sălaj. Activitatea a avut loc la sediul unității în cadrul căreia au fost invitate să participe instituțiile care au sprijinit dezvoltarea SMURD și a sistemului integrat de asistență medicală de urgență și prim-ajutor calificat în județul nostru, dar și personal medical, paramedici, voluntari ISU. 16 decembrie 2011, a fost un moment de răscruce instituţional, a fost data la care pompierilor li se încredinţau şi misiunile de acordare a primului ajutor calificat prin înzestrarea unităţii noastre cu 3 ambulanţe de tip B2 prin programul operațional regional, fiind repartizate la Detașamentul Zalău, gărzile Nuşfalău şi Ileanda. Ulterior, unitatea a mai beneficiat printr-un program al Ministerului Sănătății de încă o ambulanță care a fost repartizată la data de 06.01.2012, Secției de pompieri Șimleu Silvaniei.
În 23 aprilie 2017 se operaționalizează un Punct de Lucru în localitatea Sărmășag care pe lângă un echipaj de stingere avea și un echipaj de prim ajutor calificat. Un an mai târziu, la data de 16.12.2018 se operaționalizează un nou echipaj de prim ajutor calificat în cadrul Punctului de Lucru din localitatea Sânmihaiu Almașului. Anul 2019 este un an prolific în dezvoltarea serviciului integrat de acordare a asistenței medicale de urgență prespitalicească în județul Sălaj prin operaționalizarea la data de 1 aprilie a unui echipaj de Terapie Intensivă Mobilă la Zalau şi un Echipaj de Prim Ajutor la Jibou. În 10 septembrie 2019 la sediul Secţiei de pompieri Jibou se operaţionalizează Punctul de Operare Aeromedical cu un Echipaj de Salvare Aeriană iar prin colocarea echipajelor de urgență aparținând Serviciului Județan de Ambulanță Sălaj se realizează primuul centru integrat în acordarea asistenței medicale de urgență prespitalicească.
Succesul misiunilor noastre a fost asigurat şi de buna colaborare a echipajelor cu personalul specializat de la nivelul Unității de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean Zalău, precum si de la Camerele de gardă din cadrul Spitalelor orășenești Jibou și Șimleu Silvaniei.
În primul an de la operationalizare echipajele SMURD au efectuat un număr de 1259 interventii, acestea urmând un trend ascendent, mărturie fiind numărul de intervenții înregistrat de la an la an astfel: în anul 2013- 1976 de intervenţii, 2014- 2088, 2015 – 2286, 2016 – 2471 intervenţii, 2017- 3146, 2018- 2847 iar în 2019- 4029 de intervenții. Astfel în cei 8 ani de există, SMURD-ul a avut un număr impresionat de interventii și anume 20.102.
Pregătirea de specialitate în acordarea primului ajutor calificat a paramedicilor judeţului nostru s-a desfăşurat prin parcurgerea tematicii de specialitate organizată pe două module, în centrele de pregătire ale Ministerul Afacerilor Interne de la Oradea, Cluj Napoca şi Târgu Mureş, astfel că aproximativ 70 din cei 241 de paramedici au dobândit competențe extinse în acces intravenos periferic și protezare minim invazivă a căilor aeriene (inserare combitube) în caz de stop cardiorespirator.
Cazuistica misiunilor la care au participat echipajele SMURD a fost vastă: de la traumatismele şi politraumatisme prin accidente rutiere, cădere, plăgi, fracturi, contuzii, persoane căzute în stradă, intoxicaţii cu alcool sau monoxid de carbon, bolnavi cu afecţiuni psihice până la bolnavi cu diverse afecțiuni medicale.
La mulți ani, salvatori sălajeni!!! și cât mai multe misiuni îndeplinite cu succes!!!