Sinteza misiunilor din weekend ale pompierilor sălăjeni

În ultimele 72 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Porolissum” al județului Sălaj au desfășurat 60 de misiuni.

Majoritatea misiunilor a fost reprezentată de acordarea primului ajutor medical calificat de urgență și de transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, respectiv 49 de solicitări, gestionate de echipajele SMURD.

Salvatorii sălăjeni au intervenit la 2 incendii minore, ambele produse sâmbătă după amiază, la anexa unui operator economic din Jibou, iar un altul la un aparat electrocasnic aflat într-o locuință din localitatea Derșida. Nu au fost înregistrate persoane rănite în urma incidentelor.

În perioada analizată, pompierii militari au efectuat controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, acțiuni de informare preventivă în teren și alte tipuri de misiuni în sprijinul comunității.

În cursul zilei de sâmbătă, într-o gospodărie de pe strada Lupului din municipiul Zalău, în urma unor lucrări de amenajare a unui gard, proprietarul a găsit un element de muniție neexplodată. Evenimentul a fost semnalat imediat la numărul de urgență 112, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului de Pompieri Zalău deplasându-se la fața locului, unde a identificat și ridicat o bombă aruncător, calibru 50 mm. Colegii noștri și-au încheiat misiunea doar după ce s-au asigurat că în perimetrul lucrărilor nu se mai găsesc și alte elemente de muniție care să pună în pericol siguranța cetățenilor.

Atenție!

În ciuda stării avansate de coroziune, munițiile rămase neexplodate pot fi încă active și foarte periculoase, iar manevrate necorespunzător pot provoca adevărate tragedii.

Persoanele care găsesc elemente de muniție neexplodate, au obligația de a apela imediat numărul unic de urgență 112, pentru anunțarea evenimentului. Totodată, pompierii vă reamintesc să respectați următoarele măsuri de prevenire :

-Nu atingeți aceste elemente;

-Nu le loviți sau mişcați din locul în care au fost găsite;

-Nu încercați să demontați componentele muniţiei.

Nu uitați că puteți consulta platforma națională de pregătire în situații de urgență prin accesarea linkului https://fiipregatit.ro.

Compartimentul Informare și Relații Publice