Sinteza misiunilor din week-end ale pompierilor sălăjeni

În acest sfârșit de săptămână, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Porolissum” a intervenit la 50 de misiuni la nivelul județului Sălaj. Acestea au constat în acordarea asistenței medicale de către echipajele SMURD, incendii, și alte tipuri de misiuni pentru protecția populației.                                

Vineri după masă, la dispeceratul comun ISU-SAJ a fost primit un apel care anunța faptul că o persoană a suferit un accident în timp ce utiliza un motocultor în localitatea Răstolțu-Deșert. Ajunși la fața locului, echipajele de pompieri din cadrul Gărzii Nușfalău și a Punctului de Lucru Sânmihaiu Almașului au găsit persoana conștientă, cu membrul inferior extras din utilaj. Echipajul SMURD a acordat îngrijiri medicale persoanei (de sex masculin, aproximativ 53 de ani), care prezenta o fractură deschisă cu hemoragie, în sprijin fiind solicitat și elicopterul SMURD din cadrul Punctului de Operare Aeromedical Jibou. Ulterior aceasta a fost transportată la o unitate medicală din municipiul Cluj-Napoca.

În acest weekend, au fost înregistrate două incendii de vegetație uscată, care s-au produs în apropierea drumului DN1 F, între localitățile Sâncraiu Almașului și Sutor. Flăcările au mistuit în total aproximativ 1,5 ha de vegetație uscată. Tragem un semnal de alarmă și menționăm că, în majoritatea cazurilor, fumul dens rezultat în urma arderilor poate reprezenta un pericol pentru participanții la traficul rutier, deoarece vizibilitatea va fi redusă. Flăcările scăpate de sub control pot pune în pericol gospodăriile, mediul și chiar viețile omenești.

Reamintim cetățenilor care nu respectă prevederile legale privind arderea miriştilor, resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate că pot fi sancţionați contravenţional, conform legislaţiei în vigoare, cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicației de mobil DSU, ce poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.