Sinteza intervențiilor pompierilor din data de 1 martie 2021

Luni după masă, pompierii zălăuani au fost solicitați să intervină la ultimul etaj al unui bloc de pe strada Simion Bărnuțiu din Zalău. La fața locului s-a acționat cu ajutorul autoscării pentru îndepărtarea unor bucăți de tencuială parțial desprinsă de pe fațada unui balcon și care reprezenta un potențial pericol de accidentare pentru trecătorii din zona.
În cursul zilei de luni, 01.03.2021, ca urmare a unui apel la 112, echipa pirotehnică din cadrul ISU Sălaj a intervenit pe un teren din Zalău (zona Dâmbul Morii), pentru asanarea unor elemente de muniție neexplodate. Ajunşi la faţa locului, pirotehniştii a identificat elementele ca fiind un număr de 268 de proiectile de artilerie calibru 20 mm. Ele a fost ridicate, transportate și depozitate în condiții de siguranță pentru a fi distruse ulterior.
Munițiile au fost descoperite întâmplător de către niște muncitori care executau lucrări de amenajare.
Pe această cale pompierii vă recomandă respectarea regulilor de comportare pentru prevenirea accidentelor cauzate de muniții neexplodate și anume, SE INTERZICE:
– atingerea muniţiilor cu mâna sau alte obiecte;
– lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
– introducerea muniţiilor în foc; demontarea focoaselor sau altor părţi componente;
– joaca copiilor cu diferite muniţii ca: grenade, focoase, cartuşe, proiectile sau alte elemente pirotehnice;
– ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în încăperi sau locuinţe, o simplă mişcare a muniţiei din poziţia în care se găseşte poate declanşa explozia.
Reamintim că, în cazul în care descoperiți elemente de muniții neexplodate sau luați la cunoștință despre existența lor, trebuie să anunțați de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgenţă.