Sinteza intervențiilor din week-end ale pompierilor sălăjeni

În ultimele 72 de ore, personalul din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Porolissum” al județului Sălaj a participat la un număr de 57 de misiuni care au cuprins: cazuri de asistență medicală de urgență a persoanelor cu probleme medicale, incendii, evenimente rutiere, activități preventive și alte tipuri de misiuni.
Asanare de muniție neexplodată în Zalău (Poiana Meseș)
În cursul zilei de vineri, 08.10.2021, ca urmare a unui apel la 112, echipa pirotehnică din cadrul ISU “Porolissum” Sălaj a intervenit la o misiune de asanare a muniţiei neexplodate în localitatea Zalău (Poiana Meseș).
Ajunşi la faţa locului pirotehniştii au identificat elementele ca fiind 10 elemente de muniție (1 proiectil perforant calibru 57 mm, 2 proiectile calibru 45 mm și 7 bucăți focos calibru 45 mm). Elementele au fost ridicate, transportate și depozitate în condiții de siguranță. Ele au fost descoperite întâmplător de către niște localnici..
Reamintim că, în cazul în care descoperiți elemente de muniții neexplodate sau luați la cunoștință despre existența lor, trebuie să anunțați de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgenţă.

Incendiu de proporții la anexa unei gospodării din localitatea Sânpetru Almașului
Vineri în jurul prânzului, dispeceratul Isu-Ambulanță a primit un apel prin numărul de urgență 112 care anunța faptul că a izbucnit un incendiu de proporții la anexa (o șură) unei gospodării din localitatea Sânpetru Almașului. Imediat la fața locului s-au deplasat pompierii de la Garda Hida și de la Punctul de Lucru Sânmihaiu Almașului. Incendiul s-a manifestat violent prin ardere generalizată la nivelul acoperișului pe circa 200mp și s-a propagat cu repeziciune datorită unei cantități mari de material combustibil (plante furajere). La fața locului a fost solicitată în sprijin încă o autospecială (cisternă) din cadrul Secției Jibou.
Cauza probabilă de incendiu a fost folosirea intenționată a unei surse de aprindere de către o persoană neidentificată pentru a genera incendiul.
Au ars anexa în totalitate și aproximativ 30 tone de plante furajere.

Incendiu la acoperișul unei anexe din localitatea Măeriște
Duminică seara, pompierii Punctului de Lucru și SVSU Sărmășag au fost solicitați să intervină la un incendiu izbucnit la acoperișul anexei (camera centralei termice) unei gospodării din localitatea Măeriște. Cauza probabilă de incendiu a fost de natură termică de la coșul de fum/burlan amplasat ori neprotejat termic față de materiale combustibile. Au ars elemente din structura acoperișului imobilului pe o suprafață de aproximativ 4 mp.

Toamna și-a intrat în drepturi, iar în perioada următoarele temperaturile vor scădea treptat ceea ce va duce la o mai mare folosire de către cetățeni a mijloacelor de încălzire în locuințe. Pentru evitarea producerii unor incendii, pompierii sălăjeni recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri preventive:
✔verificați sobele, canalele şi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere;
✔nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
✔ nu puneți în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
✔ stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
✔ nu adormiţi cu soba aprinsă;
✔ verificaţi integritatea aparatelor şi a mijloacelor de încălzire electrice;
✔ decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi;
✔ nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi, cu soba aprinsă ori cu aparatele de încălzire electrice în funcţiune.