Sinteza intervențiilor din week-end ale pompierilor sălăjeni

În ultimele 72 de ore, personalul din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Porolissum” al județului Sălaj a participat la un număr de 37 de misiuni care au cuprins: cazuri de asistență medicală de urgență a persoanelor cu probleme medicale și alte tipuri de misiuni.
Asanare de muniție neexplodată în pădurea Aghireș
În cursul zilei de duminică, 03.10.2021, ca urmare a unui apel la 112, echipa pirotehnică din cadrul ISU “Porolissum” Sălaj a intervenit la o misiune de asanare a muniţiei neexplodate în pădurea din apropierea localităţii Aghireș.
Ajunşi la faţa locului pirotehniştii au identificat elementele ca fiind patru proiectile artilerie calibru 45 mm. Elementele au fost ridicate, transportate și depozitate în condiții de siguranță pentru a fi distruse ulterior. Ele au fost descoperite întâmplător de către niște localnici.
Reamintim că, în cazul în care descoperiți elemente de muniții neexplodate sau luați la cunoștință despre existența lor, trebuie să anunțați de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgenţă.
Necurățarea coșului de fum poate produce adevărate tragedii
Sâmbătă seara, dispeceratul Isu-Ambulanță a primit un apel prin numărul de urgență 112 care anunța faptul că a izbucnit un incendiu la coșul de fum al unei case din localitatea Panic. Imediat la fața locului s-au deplasat trei autospeciale din cadrul Detașamentului de pompieri Zalău, echipajele au constatat faptul că incendiul se manifesta cu flacără și scântei la partea superioară a coșului de fum și că exista pericol de extindere la casa învecinată.
Cauza probabilă de incendiu a fost necurățarea de funingine a coșului de fum. Incendiul a fost lichidat la timp, iar acesta a afectat coșul de fum al imobilului.
Ținând cont de faptul că prognoza meteorologică pentru săptămâna în curs anunță o răcire a vremii (începând cu ziua de miercuri, 06.10.2021), pompierii reamintesc câteva măsuri de prevenire a incendiilor specifice sezonului rece și anume:
– evitați supraîncălzirea sobelor, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur;
– cenuşa se va evacua periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după ce se vor stinge resturile de jar;
– amplasați lemnele și hainele la o distanță de minim 1 m față de sobele metalice, respectiv 50 cm față de cele din teracotă;
– supravegheați permanent focul;
– nu aprindeți focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile;
– izolați coșurile de fum față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a acestuia cu 25 cm. În spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
– evitați introducerea, în coșuri și burlane, a elementelor combustibile ale acoperișului sau planșeului;
– verificați și curățați periodic coșurile de evacuare a fumului de funingine.