În ultimele 72 de ore, personalul din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Porolissum” al județului Sălaj a participat la un număr de 33 misiuni care au cuprins: cazuri de asistență medicală de urgență a persoanelor cu probleme medicale, evenimente rutiere, incendii și alte tipuri de misiuni.
9 incendii în weekend
În acest sfârșit de săptămână au fost înregistrate un număr ridicat de incendii și anume nouă. Din totalul acestora 4 au fost reprezentate de incendiile de vegetație uscată în localitățile Nușfalău, Șimleu Silvaniei și Brebi. Alte cinci incendii au fost înregistrate la coșurile de fum al unor imobile (Jibou și Zalău), acoperișurile unor locuințe (Jibou și Dăbâceni) și o anexă (Jibou).
Pe fondul unei încălziri timpurii a vremii și a lipsei zăpezii, au crescut numărul incendiilor de vegetație uscată efectuate de către cetățenii din județ, pentru curățarea terenurilor. În ultima perioadă, aceste incendieri se înmulțesc, și din păcate, utilizarea focului deschis se execută fără respectarea măsurilor de siguranță specifice. Aceste incendieri pun în pericol gospodăriile aflate la limitele de proprietate ale terenurilor care ard, fondul forestier, plantații și alte bunuri ale cetățenilor. Și nu în ultimul rând, nu trebuie uitate pericolul la care se expun persoanele care execută cu ignoranță astfel de lucrări de igienizare utilizând focul.
Pe parcursul sfârșitului de săptămână care a trecut, pompierii militari sălăjeni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 4 incendii de vegetație uscată în localitățile Nușfalău, Șimleu Silvaniei și Brebi care au cumulat o suprafață afectată de flăcări de aproximativ 13, 5 ha.
În speranța că cetățenii vor conștientiza semnalele de alarmă, revenim și facem din nou apel la respectarea măsurilor specifice de prevenire a acestui tip de incendii:
– nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopţii şi pe timp de vânt;
– nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de construcţii, materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de furaje, pădure etc);
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile efectuaţi-o în locuri special amenajate (gropi ş.a.);
– arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale efectuaţi-o numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul primăriei de pe raza localității în care se va face igienizarea;
– asiguraţi supravegherea permanentă a arderii şi stingeţi jarul după încetarea acesteia;
– educaţi şi supravegheaţi copiii în vederea interzicerii jocului cu focul.
De asemenea reamintim faptul că, arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.
Alte intervenții ale pompierilor sălăjeni
Vineri în jurul prânzului, dispeceratul ISU-Ambulanță a primit un apel prin numărul de urgență 112 care anunța despre faptul că s-a produs un eveniment rutier între localitățile Cristelec și Uileacu Șimleului. În eveniment a fost implicat un autocamion (care transporta de fier vechi) cu remorcă care s-a răsturnat pe o parte. Pompierii au asigurat masurile PSI, iar șoferul autocamionului a fost evaluat medical de către un echipaj SMURD fără a fi nevoie de transportul acestuia la spital.
Ieri în jurul prânzului, pompierii jibouani au fost solicitați să intervină la un incendiu izbucnit la o casă situată pe strada Traian, din Jibou. Cauza probabilă de incendiu a fost de natură termică (efect termic-amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile față de mijloace de încălzit). Focul s-a extins cu repeziciune, au fost afectate camera centralei pe circa 15 mp, acoperișul casei și al terasei pe circa 45 mp, și fațada clădirii pe aproximativ 60 mp.