Sinteza activității pompierilor sălăjeni în intervalul 25-27.06.2021

În ultimele 72 de ore, personalul din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Porolissum” al județului Sălaj au participat la un număr de 48 de misiuni care au cuprins: cazuri de asistență medicală de urgență a persoanelor cu probleme medicale, incendii, evenimente rutiere, alte tipuri de misiuni.
Misiune de căutare a unui adolescent dispărut în lacul Somoșa
În zilele însorite de vară cu temperaturi ridicate creşte numărul persoanelor care aleg să-şi petreacă timpul liber în apropierea cursurilor de apă, bălţilor, lacurilor sau canalelor de irigaţie. Ţinând cont că majoritatea acestor arealuri sunt neamenajate şi marcate corespunzător, creşte pericolul de înec şi accidente. Majoritatea victimelor sunt adolescenţi care, fie din neatenţie, fie din teribilism, s-au aventurat în aceste locuri periculoase pentru înot, pierzându-şi viaţa. O astfel de tragedie a avut loc duminică, în jurul amiezii.
Echipaje din cadrul Gărzii Cehu Silvaniei și ale Detașamentului Zalău au fost solicitate să intervină pentru a căuta o persoană dispărută (un adolescent) în lacul Somoșa (între Giurtelecu Hododului și Cehu Silvaniei).
Din informațiile primite de la martorii de la fața locului se pare că un băiat, de aproximativ 17 de ani, a intrat în apă și nu a mai ieșit la mal. Pompierii au intervenit în misiunea de căutare cu ajutorul mijloacelor specifice de intervenție în mediul acvatic aflate în doare. În sprijin au fost solicitate și alte forțe, elicopterul SMURD de la POA Jibou și o motopompă de mare capacitate din cadrul Detașamentului Zalău.
Victima a fost găsită, extrasă și predată echipajului medical de la fața locului care a declarat decesul. Acesteia.
Ținând cont de faptul că în decurs de doar câteva zile două persoane au decedat înecate în apă, pompierii sălăjeni vă recomandă următoarele măsuri de prevenire:
– cetăţenii vor frecventa doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
– vor respecta întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement şi se va folosi întotdeauna echipamentul de protecţie furnizat de acesta;
– vor evita scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
– nu vor încerca acte de teribilism prin plonjarea de pe platforme, poduri sau alte elemente de construcţii;
– nu se vor aventura în apă în stare de ebrietate;
– vor evita scăldatul seara târziu sau în timpul nopţii.
În timpul unor vijelii sau furtuni, scăldatul este interzis. Părinţii vor supraveghea permanent copiii aflaţi în apă sau în apropierea acesteia!
O misiune de asanare de muniţie în pădurea de pe Meseș
În cursul zilei de duminică, 27.06.2021, ca urmare a unui apel la 112, echipa pirotehnică din cadrul ISU Sălaj a intervenit în pădurea (zona Meseș) din apropierea localității Aghireș pentru asanarea unui element de muniție neexplodat. Ajunşi la faţa locului pirotehniştii au identificat elementul ca ca fiind 1 proiectil perforant de calibru 80 mm care au fost ridicat, transportat și depozitat în condiții de siguranță pentru a fi distrus ulterior.
Muniția a fost descoperită întâmplător de către un localnic.