Recomandări pentru minivacanţa de 1 iunie – Ziua Copilului și Rusalii

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente neplăcute în acest interval , pompierii sălăjeni recomandă cetăţenilor care doresc să se relaxeze în aer liber, poate la un grătar, sau turiştilor şi amatorilor de drumeţii, să respecte următoarele măsuri preventive:
– instalarea corturilor şi grătarelor se face numai în locurile de popas special amenajate în acest sens;
– este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de încendiu și pe timp de vânt;
– monitorizarea permanentă a arderii, deoarece o rafală de vânt poate răspândii flăcările sau scânteile;
– la locul de amenajare al grătarului trebuie să fie amplasat un stingător de incendiu sau o găleată cu apă;
– supravegherea continuă a copiilor pentru a preveni jocul acestora cu focul;
– înainte de plecare, focul trebuie stins, iar cenușa acoperită cu pământ;
– mențineți curățenia în pădure: aruncați în locurile special amenajate hârtiile, resturile de mâncare ori sticlele, iar resturile de ţigări nu se aruncă la întâmplare;
– în spaţiile de cazare: nu utilizați consumatori electrici improvizaţi sau care prezintă defecțiuni, nu lăsați sub tensiune aparatura electrică nesupravegheată.
Orice început de incendiu observat, trebuie anunțat la numărul unic de urgență 112 pentru a putea fi lichidat de pompieri înainte de a produce pagube materiale sau pierderi de vieți omenești.
Zilnic la nivel județean, peste 80 de pompieri cu mijloace tehnice specifice sunt pregătiți să intervină pentru gestionarea situațiilor de urgență. Răspunsul la urgențele medicale este asigurat prin intermediul celor 7 echipaje SMURD.
În perioada acestei minivacanțe, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Porolissum” al județului Sălaj va monitoriza permanent evoluția dinamicii din teren, iar la nevoie vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea acțiunilor de răspuns în sprijinul comunităților.
Pentru cei mici, dar nu numai, pompierii sălăjeni împreună cu celelalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne vor participa, astăzi 31 mai, pe Stadionul Municipal Jibou, la o serie de activități în cadrul cărora copiii vor vedea îndeaproape autospecialele și tehnica salvatorilor sălăjeni. De asemenea, în data de 1 iunie, un alt eveniment destinat copiilor va avea loc în intervalul 12-16.00, în parcarea centrului comercial Value Center Zalău. Vă așteptăm cu nerăbdare, dragi copii, să sărbătorim împreună această zi specială!