Pompierii sălăjeni pregătiți să intervină în sprijinul populației

Începând de astăzi, 25 iunie, ora 14:00, până sâmbătă dimineața, la ora 06:00, județul nostru se va afla sub avertizare meteorologică COD PORTOCALIU ce vizează vijelii puternice, grindină și cantități de apă importante.
În intervalul menționat, sunt prognozate intensificări ale vântului, cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină de medii și mari dimensiuni. Aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35…50 l/mp și izolat 70 l/mp.
De asemenea, începând cu ora 12.00, județul nostru se află sub incidența atenționării meteorologice Cod Galben, ce vizează instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă până sâmbătă, 26 iunie, la ora 23.00.
Totodată, în cursul zilei de astăzi, rămâne în vigoare avertizarea meteorologică Cod Portocaliu, ce vizează: val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat, conform informării transmise de către Administrația Națională de Meteorologie.
Pompierii sălăjeni sunt la datorie, gata să intervină, la nevoie, în sprijinul populației afectate, pentru limitarea şi înlăturarea posibilelor efecte.

În situația manifestării vântului puternic, recomandăm cetățenilor să evite deplasările și să se adăpostească în locuințe sau alte spații închise care le asigură protecția.
Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite,la distanță față de copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.
Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări de apă, recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

În perioadele caniculare, facem apel la cetățeni să evite aglomerația, expunerea la soare și efortul fizic intens.
Totodată, aceștia trebuie să se hidrateze corespunzător, consumând circa 1,5-2 litri de lichide pe zi, evitând băuturile alcoolice și pe cele care conțin cofeină.
Pentru siguranța lor, cetățenii sunt sfătuiți să poarte haine lejere, subțiri, din bumbac, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare.
O atenție deosebită trebuie acordată și copiilor, care nu trebuie lăsați singuri în autoturisme expuse la soare.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.