O zi de foc pentru pompierii sălăjeni

În ultimele 24 de ore , misiunile pompierilor sălăjeni au vizat un număr de 21 de intervenții, care au fost reprezentate de cazuri medicale S.M.U.R.D., incendii, și alte tipuri de misiuni pentru protecția populației.
5 incendii de vegetație uscată în numai câteva ore
Din nefericire, incendiile de vegetație uscată/miriști continuă să solicite atât pompierii militari cât și voluntari. Ieri, 21.07.2022, au fost înregistrate 5 incendii la vegetația uscată/miriști în doar câteva ore , în localitățile Ratin (2), Șoimușeni, Doba, și Șimleu Silvaniei (Pustă Vale). Tragem un semnal de alarmă, deoarece în zilele următoare, sunt prognozate și la nivelul județului Sălaj, zile caniculare, cu temperaturi foarte ridicate fapt ce favorizează declanșarea unor incendii de vegetație violente și cu propagare rapidă care sunt periculoase atât pentru cetățeni și bunuri, cât și pentru mediul înconjurător.
Incendiile se pot extinde într-un timp foarte scurt, pot afecta culturile agricole, locuințele, fondul forestier sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.
Atragem atenția cetățenilor că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
De la începutul anului, inspectorii de prevenire au aplicat 11 sancțiuni contravenționale în cuantum de 27.500 ron pentru incendierea vegetației uscate fără respectarea prevederilor legale
Incendiu la o casă din localitatea Preoteasa
Joi noaptea spre vineri, la dispeceratul ISU-Ambulanță a fost primit un apel prin numărul de urgență 112, care anunța faptul că s-a produs un incendiu la o casă în localitatea Preoteasa. Imediat, la fața locului s-au deplasat pompierii de la Garda Nușfalău care au observat că incendiul se manifesta generalizat la întreg imobilul. Cauza probabilă de incendiu a fost de natură electrică (scurtcircuit). Au ars circa 200 mp din acoperișul casei, camerele și bunuri (electrocasnice, mobilier, acte, bani, un autoturism).
Accident grav în Jibou.
Joi noaptea spre vineri, la dispeceratul ISU-Ambulanță a fost primit un apel prin numărul de urgență 112, care anunța faptul că s-a produs un eveniment rutier în localiatea Jibou, în care a fost implicat un singur autoturism. Pompierii de la Secția Jibou s-au deplasat imediat la fața locului și au descarcerat șoferul autoturismului, însă din nefericire, în pofida eforturilor echipajelor medicale de la fața locului, victim (un bărbat, de aproximativ 50 de ani) nu a răspuns manevrelor de resuscitare și a fost declarată decedată.
Compartimentul Informare și Relații Publice
Mr. Jacodi Lucian