O misiune de asanare de muniție neexplodată în localitatea Mal

În cursul zilei de vineri, 05.03.2021, ca urmare a unui apel la 112, echipa pirotehnică din cadrul ISU Sălaj a intervenit pe un teren din localitatea Mal pentru asanarea unui element de muniție neexplodat. Ajunşi la faţa locului, pirotehniştii au identificat elementul ca fiind o grenadă de mână defensivă care a fost ridicată, transportată și depozitată în condiții de siguranță pentru a fi distruse ulterior.
Muniția a fost descoperită întâmplător pe un teren de către un localnic. De la începutul anului și până în prezent pirotehniștii sălăjeni au fost solicitați numai puțin de opt intervenții în urma cărora au fost asanate un număr de 892 de elemente de muniție.
Pe această cale pompierii vă recomandă respectarea regulilor de comportare pentru prevenirea accidentelor cauzate de muniții neexplodate și anume, SE INTERZICE:
– atingerea muniţiilor cu mâna sau alte obiecte;
– lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
– introducerea muniţiilor în foc; demontarea focoaselor sau altor părţi componente;
– joaca copiilor cu diferite muniţii ca: grenade, focoase, cartuşe, proiectile sau alte elemente pirotehnice;
– ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în încăperi sau locuinţe, o simplă mişcare a muniţiei din poziţia în care se găseşte poate declanşa explozia.
Reamintim că, în cazul în care descoperiți elemente de muniții neexplodate sau luați la cunoștință despre existența lor, trebuie să anunțați de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgenţă.