Misiunile pompierilor sălăjeni în ultimul weekend din luna septembrie 2023

Stingerea incendiilor, acordarea primului ajutor medical și intervențiile în urma efectelor meteorologice reprezintă doar câteva exemple dintre cele 58 de misiuni desfășurate de salvatorii sălăjeni, în ultimele 72 de ore (22-24.09.2023).

La nivel județean, echipajele medicale SMURD au fost solicitate să intervină în 42 de misiuni desfășurate pentru acordarea asistenței medicale de urgență și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave.

Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de pompierii militari sălăjeni, amintim:

Vineri seara, pompierii din cadrul Detașamentului Zalău, au fost solicitați să  intervină pentru lichidarea unui incendiu, produs la o anexă gospodărească de pe strada Morii din municipiul Zalău. Au ars anexa în totalitate, bunurile depozitate, gardul și vegetația din jurul imobilului. Pompierii au reușit să împiedice extinderea flăcărilor la o altă anexă (cabană) aflată în apropierea focarului. Tot în aceeași seară, s-a produs un incendiu de vegetație uscată în localitatea Camăr, în urma căruia a ars aproximativ 1 ha de teren.

La ambele incendii, cauza probabilă de incendiu a fost utilizarea focului deschis în spații deschise.

!Pe această cale, atragem atenția cetățenilor să renunțe la igienizarea terenurilor prin ardere!

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

În acest sfârșit de săptămână, ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice pompierii au intervenit pentru limitarea și înlăturarea efectelor, astfel:

– pentru degajarea unor copaci prăbușiți pe carosabil în localitatea Ciumărna și în municipiul Zalău (strada 22 Decembrie 1989 și strada Cetății);

– înlăturarea unor elemente de construcție la un acoperiș avariat (elemente instabile) al unui imobil de pe strada Artur Văitoianu din municipiul Zalău.

Alte misiuni au constat în asigurarea măsurilor de prevenire împotriva incendiilor la manifestările sportive, controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență și acțiuni de informare preventivă în teren.

Nu uitați!

           Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.    

Compartimentul Informare şi Relaţii publice