Misiunile din weekend ale pompierilor sălăjeni

În weekend, pompierii sălăjeni au gestionat 51 de misiuni.

Stingerea incendiilor, asigurarea măsurilor PSI, intervenții în cazul accidentelor rutiere și acordarea de prim ajutor medical calificat, reprezintă doar câteva exemple dintre cele 51 de misiuni desfășurate de pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Porolissum” Sălaj, în ultimele 72 de ore.

La nivel județean,  echipajele SMURD au acordat primul ajutor medical și asistență medicală în 39 de cazuri.

Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de salvatorii sălăjeni, menționăm intervenția pentru localizarea și lichidarea a 3 incendii.

Sâmbătă, în jurul prânzului, Secția de Pompieri Șimleu Silvaniei a intervenit la un incendiu care se manifesta la anexele unei gospodării, în localitatea Crasna.La incendiu, a acționat inițial colegul nostru, plt. Sabo Sebastian, aflat în timpul liber, care împreună cu vecinii și cu pompierii voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență a comunei Crasna, au oprit propagarea incendiului la casa de locuit. Echipajele de intervenție solicitate în ajutor au reușit să stingă toate focarele, însă din păcate, în flăcări au pierit 30 de păsări, 10 iepuri și un porc. În incendiu au ars anexele gospodăriei pe aproximativ 150mp, materiale agricole și unelte. Cauza probabilă de inițiere a incendiului a fost utilizarea focului deschis într-un spațiu închis, în incinta unei afumătorii.

Un alt incendiu a avut loc sâmbătă după masă, în localitatea Ileanda, la o anexă gospodărească. Pentru gestionarea situației de urgență a fost alertată Garda de intervenție Ileanda. Ca urmare a producerii evenimentului, a ars întreaga anexă, cu bunurile depozitate în aceasta. Incendiul a izbucnit din cauza aprinderii unor resturi menajere, aflate în apropierea anexei gospodărești, flăcările propagându-se cu rapiditate.

O altă intervenție a avut loc sâmbătă noaptea spre duminică, în localitatea Derșida, la o anexă gospodărească, unde au intervenit Punctul de Lucru Sărmășag și pompierii voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Sărmășag. Cauza probabilă de inițiere a incendiului a fost efectul termic a unui conductor electric defect sau neizolat corespunzător. În incendiu a ars structura de lemn a acoperișului și materiale textile aflate în interiorul încăperii.

În perioada de referință, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Porolissum” Sălaj, au intervenit la 2 accidente rutiere. Unul dintre ele s-a petrecut vineri după masă la ieșirea din localitatea Hereclean spre Vârșolț, în care au fost implicate două autoturisme. În urma coliziunii au rezultat șase victime conștiente, cooperante și neîncarcerate, care au fost evaluate de către echipajele medicale aflate la locul solicitării, ulterior fiind necesar transportul la spital a patru dintre ele. Un alt eveniment rutier a avut loc sâmbătă dimineața, pe strada Corneliu Coposu, din municipiul Zalău, unde un autoturism a intrat într-un stâlp de iluminat de pe marginea drumului. Persoana implicată a fost asistată medical la fața locului, de către un echipaj al ambulanței, fără a fi nevoie de transportul acesteia la spital. Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentelor.

Duminică, pompierii din cadrul Secției Șimleu Silvaniei au salvat un cățel, blocat în compartimentul motorului unui autoturism. Simpaticul animal a fost extras în siguranță și predat teafăr proprietarei.

Alte misiuni au constat în verificarea în mod organizat a secției ATI a Spitalului Județean Zalău, asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor pe timpul desfășurării unor evenimente sportive și în activități de recunoaștere și informare în teren.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.