Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Porolissum” al judeţului Sălaj a desfăşurat astăzi o acţiune de distrugere a unor elemente de muniţie rămase neexplodate, care au fost ridicate de echipajul pirotehnic în ultimele trei luni de pe raza judeţului Sălaj.
Operaţiunea a avut loc în poligonul din localitatea Crasna, în cadrul căreia au fost distruse 115 bucăți de muniții și elemente de muniţie.
Misiunile de asanare şi distrugere a muniţiei, care presupun manevrarea elementelor de muniţie rămase neexplodate, au un grad ridicat de risc şi implică o muncă în echipă, sincronizare, profesionalism şi responsabilitate. Pentru buna desfășurare a misiunii și pentru asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică pe timpul transportului și în perimetrul poligonului, pirotehniștii au fost sprijiniți de echipaje de jandarmi și poliție, precum și de un echipaj SMURD.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Porolissum” al judeţului Sălaj revine cu un apel către populaţie, privind modul de comportare în situaţiile găsirii unor elemente de muniţie.
La descoperirea sau luarea la cunoştinţă despre existenţa muniţiei neexplodate se va apela de îndată numărul unic de urgenţă 112.
De asemenea, sunt interzise:
– atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;
– lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
– demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente;
– ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau în locuinţe.
comercializarea lor prin centrele de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase.
Populaţia trebuie să cunoască faptul că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii neexplodate este interzis:
– accesul persoanelor şi în special al copiilor;
– executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice;
– executarea unor lucrări funciare;
– circulaţia vehiculelor, oamenilor sau animalelor.
O atenţie deosebită trebuie acordată şi educării preventive a copiilor, în vederea conştientizării pericolului la care se pot expune atunci când nu respectă aceste reguli.
Indiferent de starea fizică sau de vechime, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor armate pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca tragedii. Prin urmare, orice operaţiune asupra lor trebuie să fie executată numai de către personal specializat, care au atât pregătirea, cât şi dotarea necesară pentru aceste misiuni extrem de periculoase, cu respectarea strictă a procedurilor de intervenție.