Exercițiu în cazul producerii unui cutremur, la Colegiul Național ”Simion Bărnuțiu” din localitatea Șimleu Silvaniei

Pentru a răspunde cât mai repede și eficient în situații de urgență, trebuie să ne pregătim continuu.

Astfel, Pompierii Secției Șimleu Silvaniei au desfășurat astăzi un exercițiu, cu forțe și mijloace în teren, pentru antrenarea structurilor de intervenție în cazul producerii unui cutremur soldat cu victime. Activitatea a avut loc la Colegiul Național ”Simion Bărnuțiu” din localitatea Șimleu Silvaniei, având rolul de a testa capacitatea de răspuns a persoanelor implicate în gestionarea și intervenția în cazul producerii unei astfel de situații de urgență.

În cadrul exercițiului, au fost evacuate peste 400 de persoane (elevi, cadre didactice, personal auxiliar și conducerea unității de învățământ). Totodată, s-a avut în vedere și instruirea participanților cu privire la prezentarea unor aspecte legate de modul de comportare în caz de cutremur, cunoașterea formelor de manifestare a principalelor tipuri de risc specifice și a măsurilor de protecție.

Tot cu acest prilej, cadrele militare împreună cu voluntari ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Porolissum” al județului Sălaj, au prezentat măsuri de prim ajutor medical de bază, manevre de resuscitare și dezobstrucția căilor aeriene.

Elevii au adresat întrebări referitoare la situațiile în care este necesară efectuarea manevrelor de resuscitare, durata acestora și modul în care trebuie realizate. Folosind un manechin, ei au fost instruiti cu privire la executarea corectă a manevrelor de resuscitare, iar aceștia au avut posibilitatea de a le exersa.