Buletin informativ 01.10.2018

În data de 29.09.2018. ora 21.54, am fost anunţaţi prin SNUAU 112 despre producerea unui incendiu la un magazin (de tip cash and carry) situat pe strada Fabricii din municipiul Zalău, anunţul fiind făcut de către paznicul obiectivului.

La faţa locului s-au deplasat forţe şi mijloace ale Detaşamentului de pompieri Zalău, la sosirea pompierilor (la ora 21.58) s-a constatat o mare cantitate de fum în interiorul magazinului şi în exteriorul acestuia forţele fiind direcţionate către interiorul obiectivului prin partea din spate.

După executarea recunoaşterii s-a acţionat pentru stingerea incendiului din interiorul magazinului, observându-se că acesta se manifestă şi la structura din lemn a acoperişului şi planşeului.

De menţionat că structura acoperişului şi a planşeului era compus din lemn de brad cu învelitoare din tablă şi izolată cu carton asfaltat.

Datorită materialelor combustibile existente, condiţiilor meteo nefavorabile (vânt puternic) şi stadiului de dezvoltare a incendiului  s-a acţionat pentru stingere din exteriorul magazinului, fiind dificilă îndepărtarea învelitorii acoperişului, datorită riscurilor existente.

S-au dislocat forţe şi mijloace de la subunităţile inspectoratului (Secţiile de pompieri Jibou şi Şimleu Silvaniei) având în vedere amploarea evenimentului şi necesitatea unei mari cantităţi de substanţe de stingere pentru gestionarea situaţiei.

Concomitent cu acţiunile de stingere au fost dispuse şi efectuate măsuri de protecţie a celorlalte clădiri învecinate. Totuşi, datorită radiaţiei termice foarte mari au fost afectate geamurile clădirilor învecinate şi câteva autovehicule parcate în apropierea obiectivului. În urma incendiului acoperişul imobilului şi marfa din interiorul acestuia au ars.

Cauza probabilă de incendiu a fost stabilită împreună cu organele competente fiind de natură electrică (efectul termic al curentului de la motorul electric al unei lăzi frigorifice).

Obiectivul nu era autorizat din punct de vedere al securităţii la incendiu, compartimentul de specialitate a efectuat un control specific în luna august 2018, constatându-se o serie de deficienţe privind apărarea împotriva incendiilor aplicându-se şi sancţiuni contravenţionale.