Bilanțul operativ al pompierilor sălăjeni cu prilejul minivacanței prilejuită de marcarea sărbătoririi Unirii Principatelor Române

În perioada 21-24 ianuarie 2023, pompierii au acționat la 48 de intervenții în situații de urgență înregistrate la nivelul județului Sălaj, care au constat în acordarea asistenței medicale de către echipajele SMURD, incendii, și alte tipuri de misiuni pentru protecția populației.
3 incendii în aceeași zi
În acest sfârșit de săptămână, pompierii sălăjeni au fost solicitați să intervină luni, 23.01.2023, pentru stingerea unui număr de trei incendii, după cum urmează:
• Luni, după masă, un apel pe numărul unic de urgență 112 solicita sprijinul pompierilor, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit pe un teren din cadrul unui operator economic din localitatea Valcău de Jos. La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta la deșeuri. Cauza probabilă de incendiu a fost utilizarea necorespunzătoare a focului deschis în spații deschise.
• Luni noaptea, pompierii zălăuani au intervenit pentru stingerea a două incendii izbucnite la scurt timp, la două tomberoane de gunoi, primul pe strada Tudor Vladimirescu și al doilea pe Aleea Năzuinței din Zalău. Pompierii ajunși la fața locului au constatat că incendiile se manifestau în interiorul recipientelor, cu degajări de fum, arzând doar resturi menajere. În ambele cazuri cauza probabilă de incendiu a fost de natură termică (efectul termic al unei țigări nestinse).
Recomandăm cetățenilor care fumează să stingă complet țigara înainte de a o arunca la gunoi pentru a evita producerea unor incendii.

Pregătirea este cheia succesului misiunilor pompierilor sălăjeni
Pentru gestionarea promptă a unor situații de urgență ce se pot produce în raionul de intervenție, periodic, subunitățile I.S.U. Sălaj, se pregătesc prin desfășurarea unor exerciții. Astfel, luni 23.01.2023, salvatorii șimleuani au organizat și desfășurat un exercițiu pe timp de noapte cu forțe și mijloace în teren pentru antrenarea structurilor de intervenție pentru stingerea a unui incendiu izbucnit la un operator economic cu activitate de prelucrare a lemnului, din Șimleu Silvaniei.
În acest exercițiu, s-a pus accent atât pe coordonarea forțelor în cadrul misiunii, cât și pe intervenția specifică pe diferite tipuri de risc cuprinse în situația tactică.

Compartimentul Informare și Relații Publice
Mr. Jacodi Lucian