Bilanțul misiunilor gestionate de pompierii sălăjeni în weekend

Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor medical calificat și intervenția în cazul accidentelor rutiere reprezintă doar câteva exemple dintre misiunile desfășurate de salvatorii sălăjeni, în ultimele 72 de ore (26- 28.01.2024).

Astfel, în acest weekend, la nivel județean, s-au înregistrat 72 de misiuni dintre care:

  • 54 de misiuni ale echipajelor SMURD;
  • 3 misiuni de localizare și lichidare a incendiilor, acestea producându-se la coșurile de fum ale unor imobile din localitățile Peceiu, Sânmihaiu Almașului și Aghireș. Nu au fost înregistrate pagube materiale, pompierii sălăjeni lichidând incendiile înainte ca acestea să se propage la clădiri.

Totodată, pompierii militari au efectuat controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, acțiuni de informare preventivă în teren și alte tipuri de misiuni în sprijinul comunității.

În ultima perioadă, numărul incendiilor cauzate de coșurile de fum izolate necorespunzător este într-o continuă creștere. Astfel, vă recomandăm să aveți în vedere următoarele măsuri de prevenire a incendiilor:

  • să curățați canalele şi coșurile de fum premergător sezonului rece şi apoi periodic;
  • să verificați cu grijă sobele/şemineele, canalele şi coșurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere;
  • să tencuiți şi spoiți cu var partea din pod a coșului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor;
  • nu introduceți în sobă/şeminee lemne cu lungimea mai mare decât focarul, nu lăsați ușa de la focar deschisă şi nu supraîncălziți sobele/şemineele;
  • nu lăsați copiii nesupravegheați, în încăperi unde sunt în funcțiune astfel de mijloace de încălzire.

În continuare, pompierii militari sunt la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

 

Compartimentul Informare și Relații Publice