Bilanțul misiunilor gestionate de pompierii sălăjeni în minivacanța de Revelion

În perioada 29 decembrie 2023-02 ianuarie 2024, pompierii sălăjeni au asigurat, zilnic, misiuni specifice de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență în sprijinul comunității.

Astfel, în această minivacanță, la nivel județean, s-au înregistrat 122 de misiuni dintre care:

  • 75 de misiuni ale echipajelor SMURD;
  • 5 misiuni de localizare și lichidare a incendiilor. Trei dintre acestea s-au produs la coșurile de fum ale unor imobile din localitățile Jibou, Sărmășag și Zăuan. Nu au fost înregistrate persoane rănite și nici pagube materiale însemnate, salvatorii sălăjeni lichidând incendiile înainte ca acestea să se propage la clădiri. Vineri seara, în localitatea Marca un incendiu s-a manifestat la vegetația uscată pe o suprafață de aproximativ 0,20ha. În noaptea de Revelion, a avut loc un incendiu la apartamentul unui bloc din Zalău, în urma căruia au fost distruse mai multe bunuri din interior.
  • 4 intervenții la accidente rutiere, produse pe raza localităților Hereclean, Surduc, Crișeni și zona Meseș, la care pompierii militari au acționat pentru acordarea primului ajutor medical calificat și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor. În urma acestor evenimente, 9 persoane adulte și 1 minor, conștiente și cooperante au fost monitorizate de către echipajele medicale aflate la locul solicitării, ulterior 2 dintre acestea fiind transportate la UPU-SMURD Zalău.

De asemenea, salvatorii sălăjeni au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor pe timpul desfășurării focurilor de artificii, în județul Sălaj.

Pe lângă misiunile derulate în plan operativ, o atenţie sporită a fost acordată prevenirii evenimentelor care puteau fi generate de nerespectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor. Astfel, inspectorii de prevenire au desfășurat 14 acțiuni de control, iar personalul operativ din cadrul subunităților au efectuat 16 recunoașteri în teren la unități de turism și alimentație publică din județ, care au organizat mese festive la trecerea dintre ani.

Neregulile identificate în teren au fost sancţionate cu 11 amenzi în valoare de 214.000 lei, precum şi cu 9 avertismente.

       Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Compartimentul Informare și Relații Publice