Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale a fost desemnată prin Rezoluţia 64/2009 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care a decis marcarea acestei zile, în fiecare an, în data de 13 octombrie.

Județul Sălaj se află într-o zonă expusă la o varietate de hazarduri naturale, dintre care amintim inundații, alunecări de teren, precum și fenomene meteorologice periculoase, cum ar fi seceta, canicula, grindina, înghețul, furtunile și viscolul.

Cazuistica ultimilor ani ne arată că aceste manifestări meteorologice au crescut în frecvență și intensitate, fapt pentru care acțiunile de informare și educare preventivă continue pe care le întreprinde Inspectoratul pentru Situații de Urgență “POROLISSUM” Sălaj au ca scop creșterea conștientizării și sensibilizării populației, dar și pregătirea acesteia pentru a reacționa eficient în cazul producerii unei situații de urgență.

Ținând cont de faptul că cele mai multe dezastre naturale nu pot fi evitate, pentru a reduce semnificativ cazurile care se pot solda cu pierderi de vieți omenești și de bunuri, vă recomandăm să respectaţi principalele reguli de comportare și măsuri de protecție, astfel:

  • Rămâneţi calmi;
  • Respectaţi recomandările transmise la radio sau televizor de către autorităţi;
  • Nu daţi crezare zvonurilor şi nu creaţi panică;

Dacă în localitate se produce un dezastru, este posibil să fiţi separat de membrii familiei dumneavoastră, care pot fi acasă, la serviciu sau la şcoală.
În eventualitatea unei astfel de situații, iată câteva modalități de a vă regăsi:

  • Stabiliţi din timp un punct de întâlnire și un mijloc de comunicare;
  • Purtați în permanenţă asupra dumneavoastră un element de identificare: act de identitate sau, pentru minori, un însemn cu date personale.

Întrucât, în cazul producerii unui dezastru, puteţi fi puşi în situaţia de a părăsi urgent locuinţa, este indicat să pregătiţi din timp rucsacul de urgenţă. Acesta trebuie să conţină apă, alimente compacte şi uşoare, precum: cutii de conserve, alimente deshidratate, alimente pentru copii, îmbrăcăminte şi încălţăminte, un sac de dormit sau pături, o trusă de prim ajutor, articole de igienă, aparat radio cu baterii de schimb, lanternă, telefon mobil, fluier, acte personale, o sumă de bani.

Reducerea riscurilor dezastrelor constituie o responsabilitate comună, atât a autorităţilor, instituţiilor, cât şi a cetăţenilor, care necesită un efort conjugat între o implicare reală și o bună informare, care poate limita efectele producerii unor dezastre.

Pentru mai multe informații utile despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență accesați Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență “FII pregătit” (https://fiipregatit.ro), sau pe site-ul nostru la adresa https://isusalaj.ro/comunicate-de-presa/.