Programul de activități al “SĂPTĂMÂNII PROTECŢIEI CIVILE” (25.02-04.03.2023)

La nivelul județului nostru, vor fi organizate  în perioada 25 februarie – 4 martie a.c., activităţi informativ-educative dedicate sărbătoririi „Săptămânii Protecţiei Civile”, desfășurate sub sloganul “ÎMPREUNĂ MAI PREGĂTIȚI”.

Debutul săptămânii viitoare va cuprinde organizarea unor puncte de informare preventivă cu tematică de protecție civilă, în zonele urbane cu public numeros pentru a conștientiza cetățenii cu privire la respectarea regulilor și măsurilor de apărare împotriva incendiilor, dar și a modului de comportare ce trebuie adoptat înainte, pe timpul și după producerea unui seism.

Pe parcursul întregii săptămâni, pompierii vor fi prezenți în localități alături de Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență (SVSU), unde se vor desfășura exerciții demonstrative de stingere a incendiilor, dar și activități informativ-educative de distribuire a unor materiale pe linia situațiilor de urgență.

Marţi, 28 februarie, între orele 09:00 – 17:00, în parcarea centrului comercial Value Center Zalău, sălăjenii vor putea fi pregătiți și în acordarea primului ajutor medical de către paramedicii SMURD și voluntarii ISU. De asemenea, vor fi prezentate regulile și măsurile ce trebuie adoptate pentru prevenirea unor situații de urgență.

În data de 1 martie se va desfășura la nivelul județului un exercițiu de alarmare publică – “Miercurea sirenelor”. Deși există posibilitatea de a se crea disconfort în spațiul public prin modul de acționare a mijloacelor tehnice de alarmare, dorim să aducem la cunoștința cetățenilor că astfel de exerciții sunt necesare și benefice. Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Vă solicităm să nu intrați în panică, fiind vorba doar de un exerciţiu prin care se doreşte răspândirea semnificaţiei semnalelor acustice care pot fi transmise prin intermediul sirenelor.

Tododată, în perioada 28 februarie – 3 martie (în intervalul orar 09.00-16.00), în cele 9 locații în care funcționează structurile operative și anume: Zalău, Șimleu Silvaniei, Jibou, Cehu Silvaniei, Nușfalău, Sărmășag, Hida, Ileanda și Sânmihaiu Almașului, vor putea fi vizitate, în cadrul programului “Zilele Porţilor Deschise”, dând posibilitatea celor interesaţi să cunoască misiunile structurilor profesioniste şi tehnica de intervenţie din dotarea pompierilor sălăjeni.

De asemenea, întreaga saptămână vitoare, vom fi prezenți și în unități de învățământ unde vom continua să dezvoltăm cultul preventiv a elevilor.

O atenție deosebită se va acorda reluării campaniei naționale “Nu tremur la cutremur!” pentru a forma un comportament adecvat al societății civile în cazul producerii unui seism.

Programul activităților poate fi regăsit pe pagina de facebook ISU Smurd Sălaj și în aplicația DSU, unde vă invităm să vizionați si spoturile preventive.

Va invităm să ne fiți alături pentru a sărbători împreună ZIUA PROTECŢIEI CIVILE!