~9 decembrie, nivel județean~

BULETIN INFORMATIV
Conform datelor centralizate astăzi, 09 decembrie 2020, situația epidemiologică la nivelul județului Sălaj se prezintă astfel:
■ 5755 persoane infectate cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei;
■ 51 persoane confirmate în ultimele 24 de ore;
■ 4532 pacienți declarați vindecați de la începutul pandemiei;
■ 1069 cazuri pozitive în prezent, din care, 70 persoane spitalizate, iar 999 persoane cu test pozitiv aflate la domiciliu, care au consimțit să se izoleze (monitorizate de medicul de familie);
■ 1308 persoane aflate în carantină la domiciliu;
■ 154 persoane decedate, inregistrate de la începutul pandemiei.
■ Incidența înregistrată la nivelul judetuțui Sălaj, la data de 09.12.2020 este de 1,7/1000 de locuitori.
■ Situația UAT-urilor în care incidența depășeste în momentul de față pragul de 1,5/1000 de locuitori este următoarea:
Comuna Zimbor 3,00
Comuna Mirşid 2,82
Comuna Surduc 2,58
Comuna Halmăşd 2,57
Oras Cehu Silvaniei 2,54
Comuna Meseşenii de Jos 2,44
Mun. Zalău 2,42
Comuna Băbeni 2,38
Comuna Marca 2,35
Comuna Nuşfalău 2,28
Comuna Bobota 2,04
Comuna Gârbou 2,02
Comuna Lozna 1,86
Comuna Dobrin 1,81
Comuna Treznea 1,81
Comuna Românaşi 1,80
Comuna Creaca 1,77
Oras Jibou 1,70
Comuna Letca 1,65
Comuna Valcău de Jos 1,58
Comuna Buciumi 1,52
Comuna Cristolţ 5,03
Comuna Almaşu 4,48
Comuna Boghiş 3,54
Comuna Chieşd 3,16
Comuna Cuzăplac 3,12
* Datele menționate sunt în dinamică și se pot schimba de la o ora la alta.
■ Aproape 90 de mijloace de transport persoane au fost verificate în 24 de ore
În ultimele 24 de ore, polițiștii din Sălaj, împreună cu jandarmi şi poliţişti locali au desfășurat acțiuni pentru verificarea modului în care sunt respectate măsurile de prevenire și combatere a răspândirii noului virus.
Pe parcursul acțiunilor, polițiștii au identificat 79 de persoane care nu purtau masca de protecție, aceste fiind sancționate cu amenzi în valoare totală de 13500 lei.
Tot pe acest segment, polițiștii locali și jandarmii au aplicat șase sancțiuni contravenționale.
În cadrul acţiunilor desfăşurate au fost legitimate 771 de persoane, fiind verificate şi 88 mijloace de transport persoane.
De asemenea, forţele de ordine au verificat şi 76 de societăţi comerciale, dintre care 37 au fost restaurante/terase/alte medii de interes, fără a fi constatate nereguli.
Totodată, pe raza judeţului, pe lângă aceste acţiuni au mai fost desfăşurate nouă acţiuni punctuale, în cadrul cărora au fost aplicate 27 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 4000 lei.
În cadrul acţiunilor au fost angrenaţi 76 poliţişti, 36 jandarmi şi 28 poliţişti locali.
Sănătatea și siguranța întregii comunități sunt prioritatea tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, astfel că vor fi desfășurate și în perioada următoare activităţi de verificare și instruire cu privire la respectarea prevederilor impuse pe perioada stării de alertă, pentru a preveni răspândirea noului virus și pentru a proteja cetăţenii.
Ne dorim ca toţi cetăţenii să respecte efortul comun depus până în acest moment şi deciziile autorităților pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu noul Coronavirus, iar astfel să fim nevoiţi în cât mai puţine situaţii să aplicăm sancţiuni ca urmare a încălcării prevederilor legale.
■ Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum”al Judeţului Sălaj, prin inspecția de prevenire și personalul operativ continuă permanent să desfășoare acțiuni de informare, prevenire și limitare a răspândirii noului coronavirus, astfel că în data de 08.12.2020, activitatea se prezintă astfel:
– 12 misiuni de informare a populaţiei cu privire la regulile/măsurile de limitare şi răspândire a noului coronavirus, din 4 UAT- uri cu localitățile aferente, care au depășit incidența cumulată a cazurilor Covid 19, de 1,5 respectiv 3/1000 de locuitori, în ultimele 14 zile, prin mesaje preînregistrate din autoturisme;
o acțiune desfășurată independent pe linia respectării regulilor şi măsurilor impuse de legislaţia în vigoare pe linia Covid 19, în care au fost verificați 0 operatori economici.
■ Vă aducem la cunoștință că Platforma Națională de Pregătire în Situații de Urgență “Fii pregătit” (fiipregatit.ro), principala sursă de informații despre măsurile de siguranță și reacție în caz de dezastru, a fost updatată pentru a veni în sprijinul cetățenilor români inclusiv, în contextul existenței confirmării noului Coronavirus, pe teritoriul țării. Astfel, accesând fiipregatit.ro, puteți găsi 12 ghiduri, pentru diferite situații (Cumpărături, Transport în comun, Recomandări generale, Interacțiune cu Poliția etc.) în contextul situației create de pandemia cu noul Coronavirus.
Instituția Prefectului Județul Giurgiu face un apel către locuitorii județului să respecte recomandările specialiștilor privind normele de igienă și distanțare socială, precum și măsurile stabilite pe timpul stării de alertă.
Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.
Totodată, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.
Apelați 112 doar în caz de urgență!
* Datele înscrise în prezentul comunicat sunt din situațiile oficiale întocmite și transmise de instituțiile competente.