88 de misiuni ale salvatorilor sălăjeni în weekend

În primul sfârșit de săptămână al lunii august, pompierii sălăjeni au fost prezenți la datorie pentru gestionarea celor 88 de solicitări primite din partea cetățenilor, ce au constat în acordarea măsurilor de prim ajutor, stingerea incendiilor și operațiuni derulate în sprijinul comunităților.

În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, acțiunile de asistență medicală însumează cel mai mare procent al misiunilor desfășurate de către colegii noștri. Astfel, echipajele SMURD au oferit ajutor în 53 de cazuri, care au constat în acordarea primului ajutor medical calificat și transportarea la spital a persoanelor cu traumatisme ori cu probleme medicale grave.

În această perioadă, salvatorii au acționat pentru stingerea a 7 incendii izbucnite pe teritoriul județului Sălaj. Din totalul acestora, 6 intervenții au fost derulate pentru lichidarea incendiilor de vegetație, în urma cărora au fost afectate aproximativ 8 hectare de vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș.

Totodată, pompierii au acționat pentru acordarea primului ajutor medical calificat și asigurarea măsurilor specifice de prevenire și stingere a incendiilor în cazul a 2 accidente rutiere. Sâmbătă noaptea, pompierii Gărzii de Intervenție Cehu Silvaniei au intervenit la un eveniment rutier produs în localitatea Cehu Silvaniei, în care a fost implicat un singur autoturism. Patru persoane conștiente și cooperante au fost monitorizate de către echipajele medicale aflate la locul solicitării, ulterior două dintre acestea fiind transporate la UPU-SMURD Zalău pentru investigații suplimentare. Duminică, în jurul orei 13:00, pompierii Gărzii de Intervenție Ileanda au fost solicitați să intervină în localitatea Căpâlna la un accident rutier produs între un autoturism și un autotren. În urma impactului, o persoană a fost transportată cu elicopterul SMURD la o unitate spitalicească, și din păcate, cea de-a doua persoană nu a răspuns manevrelor de resuscitare efectuate de echipajul medical și a fost declarată decedată la fața locului.

De asemenea, echipajele operative au gestionat și alte de situații destinate protecției comunităților, au realizat misiuni de recunoaștere și informare preventivă.

! Facem apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate și să conștientizeze că un simplu incendiu de vegetație uscată se poate transforma într-un incendiu de proporții care afectează ecosistemul, poate genera pagube materiale majore, dar și pierderi de vieți omenești.

Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94 alineatul (1), litera n din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.

NU UITAȚI! Adoptarea unui comportament preventiv poate salva vieți și bunuri. Consultați sursele oficiale de informare unde regăsiți măsurile de comportare ce trebuie adoptate înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență.

Accesați platforma națională de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată, gratuit, de pe AppStore și Google Play.

 

 

Compartimentul Informare și Relații Publice