~22 decembrie, nivel județean~

Conform datelor centralizate astăzi, 22 decembrie 2020, situația epidemiologică la nivelul județului Sălaj se prezintă astfel:
■ 6030 persoane infectate cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei;
■ 26 persoane confirmate în ultimele 24 de ore;
■ 4900 pacienți declarați vindecați de la începutul pandemiei;
■ 971 cazuri pozitive în prezent, din care, 60 persoane spitalizate, iar 911 persoane cu test pozitiv aflate la domiciliu, care au consimțit să se izoleze (monitorizate de medicul de familie);
■ 817 persoane aflate în carantină la domiciliu;
■ 159 persoane decedate, inregistrate de la începutul pandemiei.
■ Incidența înregistrată la nivelul judetuțui Sălaj, la data de 22.12.2020 este de 1,31/1000 de locuitori.
■ Situația UAT-urilor în care incidența depășeste în momentul de față pragul de 1,5/1000 de locuitori este următoarea:
Comuna Cristolţ 2.52
Mun. Zalău 2.42
Comuna Hereclean 2.02
Comuna Zimbor 2.00
Comuna Buciumi 1.90
Comuna Bănişor 1.53
Comuna Sălăţig 1.53
Comuna Hida 3.79
Comuna Meseşenii de Jos 3.36
Comuna Chieşd 3.16
Comuna Cuzăplac 3.12
* UAT-utile cu incidență sub valoarea de 1,5/1000 de locuitori nu sunt cuprinse în raportarea de mai sus.
■ ACȚIUNI DE VERIFICARE A RESPECTĂRII MĂSURILOR DE PROTECȚIE, PE RAZA JUDEȚULUI SĂLAJ
Pentru prevenirea și combaterea infectării cu noul tip de coronavirus, sub autoritatea Instituţiei Prefectului, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, împreună cu jandarmi și polițiști locali, au intensificat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Activităţile cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă vizează, în special, zonele aglomerate, centrele comerciale, dar şi mijloacele de transport în comun, scopul fiind prevenirea răspândirii virusului Covid-19.
În cadrul acţiunilor, organele de control au verificat cu precădere respectarea măsurilor de izolare/carantinare de către persoanele faţă de care au fost dispuse aceste măsuri, documentele justificative necesare deplasării persoanelor de la domiciliu sau locuinţă, în intervalul orar 23.00-05.00, precum şi portul măștii de protecţie astfel încât să acopere nasul şi gura de către toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice închise/deschise.
Astfel, în data de 20.12.2020, în urma activităţilor desfăşurate pe raza întregului județ, au fost verificate 108 societăți comerciale, 124 mijloace de transport persoane, fiind totodată legitimate 536 de persoane.
Pentru abaterile constatate, polițiștii au aplicat 65 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 30600 lei, toate pentru nepurtarea măștii de protecție.
Pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală au aplicat și polițiștii locali nouă sancțiuni contravenționale.
Alte șapte sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1500 lei, pentru nepurtarea măștii de protecție, au fost aplicate de jandarmii sălăjeni.
În acțiuni au fost angrenați 56 polițiști, 34 jandarmi și polițiști locali.
Astfel de acţiuni vor fi desfăşurate zilnic şi în perioada următoare, pe raza întregului judeţ.
Recomandăm tuturor cetăţenilor să păstreze distanțarea fizică, să poarte masca de protecție şi să nu se expună la riscuri!
■ Vă aducem la cunoștință că Platforma Națională de Pregătire în Situații de Urgență “Fii pregătit” (fiipregatit.ro), principala sursă de informații despre măsurile de siguranță și reacție în caz de dezastru, a fost updatată pentru a veni în sprijinul cetățenilor români inclusiv, în contextul existenței confirmării noului Coronavirus, pe teritoriul țării. Astfel, accesând fiipregatit.ro, puteți găsi 12 ghiduri, pentru diferite situații (Cumpărături, Transport în comun, Recomandări generale, Interacțiune cu Poliția etc.) în contextul situației create de pandemia cu noul Coronavirus.
Instituția Prefectului Județul Sălaj face un apel către locuitorii județului să respecte recomandările specialiștilor privind normele de igienă și distanțare socială, precum și măsurile stabilite pe timpul stării de alertă.
Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.
Totodată, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.
Apelați 112 doar în caz de urgență!
* Datele înscrise în prezentul comunicat sunt din situațiile oficiale întocmite și transmise de instituțiile competente.