Informaţii generale


Incepand cu data de 15.12.2004, conform Hotararii Guvernului nr. 1492 din 09.09.2004 s-a infiintat Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta POROLISSUM al judetului SALAJ ca serviciu deconcentrat in subordinea Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, ca rezultat al unificarii intre Grupul de Pompieri POROLISSUM al judetului SALAJ si Inspectoratul de Protectie Civila al judetului SALAJ.


Statistica incendiilor arata ca, in ultimii ani in Romania, in ciuda eforturilor facute de pompierii militari, numarul incendiilor soldate cu victime si pagube materiale importante la gospodarii cetatenesti s-a mentinut ridicat In anul 2006, pe teritoriul Romaniei, au avut loc 12.926 incendii (in medie 35 pe zi), pe timpul carora au fost salvate 1.284 persoane (964 adulti si 320 copii) si protejate bunuri si instalatii in valoare de peste 468 milioane lei (138 milioane Euro). Pagubele produse in urma incendiilor au fost estimate la 84,4 milioane lei (24,8 milioane Euro), fata de 67 milioane lei in anul 2005. Ponderea pierderilor materiale produse in urma incendiilor, in totalul valorii bunurilor protejate este de 18%. Rata incendiilor la suta de mii de locuitori a fost de 60, iar rata incendiilor la mia de kilometri patrati de 54.


Media incendiilor la 100 mii locuitori in judetul nostru a fost de 44, in timp ce la 1000 km2 media a fost de 28. Din acest punct de vedere judetul nostru ocupa locul 9 la mia de km2 si locul 14 la suta de mii de locuitori.

Multiplicarea riscurilor nonmilitare la adresa securităţii naţionale, la care pot fi adăugate evenimentele cauzatoare de victime omeneşti, distrugeri de bunuri cu care s-au confruntat structurile specializate în ultimii ani, a impus reevaluarea, identificarea şi implementarea unor mecanisme operaţionale eficiente, bazate pe managementul integrat al situaţiilor de urgenţă, pe un nou concept de cooperare interministerială, multidisciplinară, pe punerea în comun a tuturor capabilităţilor şi valorificarea expertizei întregului spectru de instituţii cu atribuţii în materie, într-un format care să acopere toate nevoile operaţionale rezultate în urma acţiunii factorilor generatori de situaţii de urgenţă.

Necesitatea unei coordonări unitare, de natură a asigura funcţionalitatea optimă şi eficientă a elementelor de dispozitiv şi a capabilităţilor, precum şi un control real, efectiv, asigurat de o conducere realizată de persoane cu experienţă în materie, impun coordonarea structurilor respective de la nivelul Executivului şi conducerea efectivă a acestora de către un secretar de stat, specialist în domeniu, în cadrul unui Departament pentru situaţii de urgenţă.

Astfel, în anul 2014, a fost înfiinţat Departamentul pentru situaţii de urgenţă, structură operaţională fără personalitate juridică din Ministerul Afacerilor Interne, cu atribuţii de coordonare, cu caracter permanent, la nivel naţional, a activităţilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, asigurarea şi coordonarea resurselor umane, materiale, financiare şi de altă natură necesare restabilirii stării de normalitate, inclusiv primul ajutor calificat şi asistenţa medicală de urgenţă în cadrul unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor, denumite în continuare UPU/CPU, până la internarea în spital.

Departamentul este condus de un secretar de stat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, numit prin decizie a prim-ministrului, iar în exercitarea atribuţiilor acesta coordonează: Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General de Aviaţie (numai pentru operaţiuni de gestionare a situaţiilor de urgenţă).


-------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------
      
Apel unic de
urgenta - 11


M.A.I


I.G.S.U.


Politia Salaj


I.G.P.


I.G.J


I.J.J

_____________________
0800.806.806
linie telefonica
gratuita a Directiei
Generale Anticoruptie