4 ani de existenţă SMURD în Sălaj


Operaţionalizarea Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (S.M.U.R.D.) în judeţul Sălaj s-a realizat la data de 16 decembrie 2011 când au fost puse în funcţiune 4 ambulanţe de tip B2 la subunităţile Zalău, Şimleu Silvaniei, Nuşfalău şi Ileanda 3 ambulanţe fiind primite prin Programul operaţional regional-domeniul major 3.3 “îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţie în situaţii de urgenţă” şi o ambulanţă prin Ministerul Sănătăţii.

În primul an de la operationalizare echipajele SMURD au efectuat un număr de 1259 interventii, acestea urmând un trend ascendent, în anul 2013- 1976 de intervenţii, în anul 2014- 2088, iar în 2015 – 2286 intervenţii, indicatori care arată că acest seviciu creat pentru a veni in sprijinul semenilor noştri este util în judeţul nostru. Repartiţia intervenţiilor pe cele 4 ambulanţe SMURD este următoarea: Zalău (1236), Şimleu (518), Nuşfalău (242) şi Ileanda (290).

Pregătirea de specialitate în acordarea primului ajutor calificat a paramedicilor judeţului nostru se desfăşoară prin parcurgerea tematicii de specialitate organizată pe două module, în centrele de pregătire MAI de la Oradea şi Târgu Mureş. Primul modul asigură însuşirea cunoştinţelor şi punerea în practică a protocoalelor a primului ajutor medical calificat, descarcerare şi operaţiuni de salvare. Al doilea modul care a demarat în luna octombrie 2015 asigură extinderea competenţelor primului modul pentru acces venos periferic şi protezarea minim invazivă a căilor aeriene.

Numărul de misiuni (2286)de acordare a primului ajutor calificat reflectă numărul de pacienţi aflaţi în dificultate şi care au fost asistaţi medical , adulţi şi copii.

Cazuistica misiunilor la care au participat echipajele SMURD a fost vastă : traumatismele şi politraumatisme prin accidente rutiere, cădere, plăgi, fracturi, contuzii, diverse afecţiuni medicale , persoane căzute în stradă, intoxicaţii cu alcool sau monoxid de carbon, bolnavi cu afecţiuni psihice.

În multe dintre cazuri echipajele SMURD au colaborat cu ambulanţa, echipajele pentru descarcerare şi au asistat la incendii unde era pericolul intoxicării cu fum atât a salvatorilor cât şi al celor salvaţi.

În concluzie, putem afirma cu certitudine că echipajele SMURD au intervenit la misiunile pentru care au fost pregătite venind în întâmpinarea semenilor aflaţi în nevoia de a primi prim ajutor medical calificat.

Cu sprijinul autorităţilor judeţene şi locale se derulează activităţile de construcţie a Bazei de Salvare Aeromedicală din cadrul Secţiei de Pompieri Jibou, elicopterul SMURD va asigura asistenţa medicală de urgenţă în regiunea de Nord Vest a ţării.


      
Apel unic de
urgenta - 11


M.A.I


I.G.S.U.


Politia Salaj


I.G.P.


I.G.J


I.J.J

_____________________
0800.806.806
linie telefonica
gratuita a Directiei
Generale Anticoruptie